Nie z białej, nie z kiszonej. Najpyszniejszą surówkę zrobisz z kapusty czerwonej
Nie z białej, nie z kiszonej. Najsmaczniejszą surówkę do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich zrobisz z kapusty czerwonej. Dodaj do niej suszone śliwki, jabłko, cebulę oraz miód. Surówka zachwyca doskonałym smakiem i urozmaica każdy posiłek.
Surówkę z kapusty czerwonej możemy przygotować na wiele sposobów. Wiele osób przyrządza ją z rodzynkami, inni z marchewką, oliwą z oliwek, musztardą. Kapustę możemy również podać na ciepło, np. do klusek śląskich i rolad. Jedną z lepszych surówek obiadowych, jest surówka z dodatkiem suszonych śliwek, jabłka i miodu.
Surówka z kapusty doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa. Podkreśla również smak pieczonych i smażonych ryb oraz dań wegetariańskich. Sekretem smaku są dodatki i aromatyczny sos, który przygotujesz z kilku podstawowych, ale wyraźnych składników.
Słodki smak surówki zneutralizowany jest przez wyraźne składniki, czyli cebulę i ocet. Danie doprawione solą i pieprzem jest wyśmienitym dodatkiem do każdego obiadu. Surówka jest prosta w przygotowaniu, bardzo aromatyczna i posmakuje całej rodzinie.
Surówka z kapusty czerwonej z suszonymi śliwkami
Składniki:
główka kapusty czerwonej
jabłko
kilka suszonych śliwek
mała cebula czerwona
2 łyżeczki miodu
łyżka octu winnego
3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Jak zrobić najlepszą surówkę z czerwonej kapusty do obiadu?
Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski. Dodaj startą na tarce cebulę, starte jabłko i kilka pokrojonych, suszonych śliwek. Miód wymieszaj z octem i majonezem, dodaj do surówki i dokładnie wymieszaj.
Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę wstaw do lodówki, żeby schłodziła się przed podaniem, smacznego.
Przygotuj również kapustę czerwoną na ciepło z jabłkiem i cynamonem. Szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu? Ziemniaki pieczone z kminkiem. Są idealne do każdego rodzaju mięsa i dań wegetariańskich.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kapusta zasmażana jak z rodzinnego domu. Idealna do schabowego i golonki
Bracia Golec znają patent na najlepszą góralską kwaśnicę. Żadna zupa nie jest tak sycąca
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama