Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie z białej, nie z kiszonej. Najpyszniejszą surówkę zrobisz z kapusty czerwonej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.01.2023 21:48

Nie z białej, nie z kiszonej. Najpyszniejszą surówkę zrobisz z kapusty czerwonej

Nie z białej, nie z kiszonej. Najpyszniejszą surówkę zrobisz z kapusty czerwonej
canva/VictoriaShuba

Nie z białej, nie z kiszonej. Najsmaczniejszą surówkę do dań mięsnych, ryb i potraw wegetariańskich zrobisz z kapusty czerwonej. Dodaj do niej suszone śliwki, jabłko, cebulę oraz miód. Surówka zachwyca doskonałym smakiem i urozmaica każdy posiłek.

Surówkę z kapusty czerwonej możemy przygotować na wiele sposobów. Wiele osób przyrządza ją z rodzynkami, inni z marchewką, oliwą z oliwek, musztardą. Kapustę możemy również podać na ciepło, np. do klusek śląskich i rolad. Jedną z lepszych surówek obiadowych, jest surówka z dodatkiem suszonych śliwek, jabłka i miodu.

Surówka z kapusty doskonale łączy się z każdym rodzajem mięsa. Podkreśla również smak pieczonych i smażonych ryb oraz dań wegetariańskich. Sekretem smaku są dodatki i aromatyczny sos, który przygotujesz z kilku podstawowych, ale wyraźnych składników.

Słodki smak surówki zneutralizowany jest przez wyraźne składniki, czyli cebulę i ocet. Danie doprawione solą i pieprzem jest wyśmienitym dodatkiem do każdego obiadu. Surówka jest prosta w przygotowaniu, bardzo aromatyczna i posmakuje całej rodzinie.

Surówka z kapusty czerwonej z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • główka kapusty czerwonej

  • jabłko

  • kilka suszonych śliwek

  • mała cebula czerwona

  • 2 łyżeczki miodu

  • łyżka octu winnego

  • 3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Jak zrobić najlepszą surówkę z czerwonej kapusty do obiadu?

Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski. Dodaj startą na tarce cebulę, starte jabłko i kilka pokrojonych, suszonych śliwek. Miód wymieszaj z octem i majonezem, dodaj do surówki i dokładnie wymieszaj.

Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Surówkę wstaw do lodówki, żeby schłodziła się przed podaniem, smacznego.

Przygotuj również kapustę czerwoną na ciepło z jabłkiem i cynamonem. Szukasz pomysłu na pyszny dodatek do obiadu? Ziemniaki pieczone z kminkiem. Są idealne do każdego rodzaju mięsa i dań wegetariańskich.

surówka z kapusty
canva/Lyubov8

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: