Smakosze.pl Przepisy Najprostsza surówka z młodej kapusty. Smak sezonu w najlepszym wydaniu
canva/ildipapp

Najprostsza surówka z młodej kapusty. Smak sezonu w najlepszym wydaniu

21 czerwca 2022

Surówka z młodej kapusty jest przyjemnie chrupiąca i aromatyczna. Dodatek sosu na bazie oliwy z oliwek z nutą cytryny, że całość nabierze lekkości. Delikatna słodycz marchewki i świeżo posiekany koperek pysznie dopełnią smaku. Podajcie do obiadu, a rodzina będzie zachwycona.

Surówki są nieodłącznym elementem wielu obiadowych kompozycji. Orzeźwiający i pełen aromatu specjał z młodej kapusty skusi niejednego amatora lekkich warzywnych kompozycji. Sezonowe składniki w połączeniu z delikatnym sosem na bazie oliwy smakują obłędnie. Skusicie się?

Przepis na znakomitą surówkę z młodej kapusty:

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty

  • 1 młoda cebula

  • 2 średnie marchewki lub kilka młodych

  • 1 pęczek koperku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie surówki z młodej kapusty:

Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. Warzywo przenosimy do większej miski , a następnie dodajemy do niego obraną i pokrojona w kostkę młodą cebulę. Możemy użyć takiej ze szczypiorkiem. Wtedy siekamy też zieloną część.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Jeśli używamy młodego warzywa, nie obierajmy go. Wystarczy dobrze umyć. Łączymy z kapustą i cebulą. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Do szklanki wlewamy olej lub oliwę z oliwek i sok z cytryny. Mieszamy je ze sobą, po czym wsypujemy szczyptę soli oraz odrobinę świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Sosem polewamy surówkę i starannie ją mieszamy. Podajemy do obiadu.

Po inne przepisy na znakomite surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. zachwycającą recepturę na colesława z czerwonej kapusty . Być może spodoba wam się także niebagatelna kompozycja z dodatkiem kalarepy .

Surówka z młodej kapusty zachwyca smakiem
canva/Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy