Smakosze.pl
surówka z kalarepy

canva/Qwart

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

24 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kalarepa to warzywo mało popularne w naszej kuchni. A szkoda, bo jest smaczna i zdrowa. Najwartościowsza jest jedzona na surowo — chrupana na przekąskę lub w postaci surówki. Skorzystajcie z przepisu na witaminową bombę, czyli najlepszą surówkę z kalarepy.

Kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Podobnie jak kapusta, kalafior czy brokuł. Ci, co podjadają czasem głąby z kapusty i jedli kalarepę wiedzą, że smakują podobnie.

Kalarepa jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i sole mineralne. Zawarte w niej składniki działają przeciwnowotworowo, oczyszczająco, bakterio- i grzybobójczo, dbają też o nasz wzrok. Jest więc wiele powodów, by po kalarepę sięgać częściej.

Obraną i pokrojoną na kawałki kalarepę można jeść na przekąskę. Doskonale sprawdzą się też słupki kalarepy podane z dipami, czyli sosami do maczania. Młodą kalarepkę można nadziewać i zapiekać, jest też świetnym dodatkiem do zup.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Witaminowa bomba — najlepsza surówka z kalarepy

Składniki:

  • 1 kalarepa

  • 1 jabłko

  • 1 marchewka

  • sok z cytryny

  • 1 łyżka majonezu

  • 2 łyżki śmietany

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Drewniane łyżki

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z kalarepy

Kalarepę umyj, obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach.

Rozdrobnione składniki skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Dodaj trochę posiekanej natki pietruszki, oprósz solą i pieprzem.

Majonez wymieszaj ze śmietaną. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. Surówkę podaj do obiadu, np. do mięs duszonych, smażonych.

przygotowanie surówki

przygotowanie surówki

Źródło zdjęcia: canva/geemly

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >