Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy
Kalarepa to warzywo mało popularne w naszej kuchni. A szkoda, bo jest smaczna i zdrowa. Najwartościowsza jest jedzona na surowo — chrupana na przekąskę lub w postaci surówki. Skorzystajcie z przepisu na witaminową bombę, czyli najlepszą surówkę z kalarepy.
Kalarepa należy do rodziny kapustowatych. Podobnie jak kapusta, kalafior czy brokuł. Ci, co podjadają czasem głąby z kapusty i jedli kalarepę wiedzą, że smakują podobnie.
Kalarepa jest bogata w witaminę C, witaminy z grupy B i sole mineralne. Zawarte w niej składniki działają przeciwnowotworowo, oczyszczająco, bakterio- i grzybobójczo, dbają też o nasz wzrok. Jest więc wiele powodów, by po kalarepę sięgać częściej.
Obraną i pokrojoną na kawałki kalarepę można jeść na przekąskę. Doskonale sprawdzą się też słupki kalarepy podane z dipami, czyli sosami do maczania. Młodą kalarepkę można nadziewać i zapiekać, jest też świetnym dodatkiem do zup.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Witaminowa bomba — najlepsza surówka z kalarepy
Składniki:
1 kalarepa
1 jabłko
1 marchewka
sok z cytryny
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z kalarepy
Kalarepę umyj, obierz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Marchewkę obierz, zetrzyj na małych oczkach.
Rozdrobnione składniki skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Dodaj trochę posiekanej natki pietruszki, oprósz solą i pieprzem.
Majonez wymieszaj ze śmietaną. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. Surówkę podaj do obiadu, np. do mięs duszonych, smażonych.
Źródło zdjęcia: canva/geemly
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poradnikzdrowie, przyslijprzepis