Najprostsza surówka z selera. Idealnie komponuje się z soczystym owocem
Surówka z selera i jabłka jest obiadowym klasykiem. Chrupiące i aromatyczne warzywo korzeniowe doskonale komponuje się ze słodyczą jabłka. Jeżeli szukacie smacznego i niewymagającego skomplikowanych przygotowań świeżego dodatku do dań — ten przepis jest dla was.
Najprostsza surówka z selera łączy w sobie znany głównie z przyrządzania bulionów korzeń oraz jabłka. Niektórzy wzbogacają ją jeszcze o marchew i orzechy włoskie. Jeśli macie je pod ręką — warto dodać. Urozmaicą teksturę smakołyku.
Przepis na prostą surówkę z selera
Składniki:
-
1 niezbyt duży seler korzeniowy
-
2 średnie jabłka, najlepiej słodko-kwaśne
-
1 średnia marchewka (opcjonalnie)
-
2 łyżki soku z cytryny
-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-
2 łyżki gęstej śmietany lub śmietanki kokosowej
-
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego mlecznego lub sojowego
-
3 łyżki orzechów włoskich (opcjonalnie)
-
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować najprostszą surówkę z selera? Znamy przepis
Jabłka i selera myjemy, po czym obieramy je ze skórki. Podobnie postępujemy z marchewką, jeśli jej używamy. Składniki rozdrabniamy na tarce o większych oczkach.
Mieszamy je w większej misce i dodajemy sok z cytryny. Należy to zrobić możliwie szybko, by seler oraz jabłko zbytnio nie ściemniały. Do świeżych składników dodajemy jogurt i śmietanę lub ich wegańskie odpowiedniki.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec surówkę posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Podajemy bezpośredni o po przygotowaniu. Smacznego.
Po inne znakomite receptury na surówki zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić popularny specjał z kapusty i marchewki, czyli colesława . Ten natomiast zawiera recepturę na ekspresowy rarytas z ogórków kiszonych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak przechowywać miód? Mnóstwo osób zapomina o ważnym szczególe
-
Zapomnij o szarlotce. Przepis Kasi Cichopek na deser z jabłkami jest jeszcze prostszy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnianawypasie