Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o szarlotce. Przepis Kasi Cichopek na deser z jabłkami jest jeszcze prostszy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.11.2022 18:20

Zapomnij o szarlotce. Przepis Kasi Cichopek na deser z jabłkami jest jeszcze prostszy

Zapomnij o szarlotce. Przepis Kasi Cichopek na deser z jabłkami jest jeszcze prostszy
canva/ Natkinzu, Pawel Wodzynski/East News

Deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek jest deserem, który zrobisz w kilka chwil. To świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta, kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytą lub kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy.

Domowe ciasta z jabłkami, śliwkami i orzechami to desery, bez których nie wyobrażam sobie kawy w chłodny, jesienny dzień. Nie zawsze jednak jest czas na pieczenie, dlatego wtedy sięgam po desery, których przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Takim deserem jest właśnie deser z jabłkami według przepisu Katarzyny Cichopek.

Kasia Cichopek zdradziła przepis na rewelacyjny deser z jabłkami, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsze niż pieczenie tradycyjnej szarlotki. Ciasto francuskie zapieczone z prażonymi z cynamonem jabłkami to połączenie, które smakuje całej rodzinie. Gotowe ciastka znikają w mgnieniu oka.

Do przygotowania deseru z jabłkami potrzebujemy ciasta francuskiego, jabłek, cukru i cynamonu. Jabłka przesmażamy na maśle, a gotowe już ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy cukrem waniliowym. Przygotowane w ten sposób wstawiamy do piekarnika.

Kruche ciastka z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami i cynamonem

Składniki na 12 ciastek:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

  • 1,5 kg jabłek

  • cukier

  • cynamon

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • duże jajko

  • cukier waniliowy do oprószenia przed pieczeniem

Jak zrobić szybki deser z jabłek? Kasia Cichopek zdradziła przepis

Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle, dodając do smaku cynamon i zwykły cukier, odstaw.

Każde ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 6 równych części. Na spód wyłóż farsz tak, żeby brzegi były puste. Kawałki ciasta francuskiego, które będą na wierzchu, przetnij delikatnie nożem, żeby nie uszkodzić brzegów.

Wierzchy poukładaj na spody z nadzieniem, sklej brzegi przy pomocy widelca. Ciastka posmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz cukrem waniliowym i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut.

Przygotuj również obłędne rogaliki z jabłkami oraz szybkie oponki z jabłek, desery oczarują całą rodzinę.

Deser z jabłkami
canva/Lesyy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: