Przepis na kultową surówkę Colesław
Sałatka coleslaw jest bardzo popularnym dodatkiem do obiadu - szczególnie często można ją zamówić w restauracjach. Znacznie lepiej będzie jednak smakować, jeśli przygotujemy ją sami. Z poniższym przepisem wykonasz najsmaczniejszą wersję.
Surówka coleslaw jest znana na całym świecie, a najwięcej spożywa się jej do dań typu fast food. Jej słodko-kwaśny smak i bardzo duża chrupkość sprawiają, że pasuje do nich wręcz idealnie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli obawiasz się dużej kaloryczności, zamień majonez całkowicie na jogurt naturalny lub grecki. Choć smak nieznacznie się osłabi, ogólna przyjemność płynąca z jedzenia nie zmniejszy się.
Przepis na surówkę coleslaw
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy sposób na soczyste kotlety pożarskie. Jeśli zastanawiasz się, jak sporządzić domowy makaron na rosół, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
1 mała cebula
1 średnia marchewka
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki miodu lub cukru
Sól, pieprz do smaku
Odrobina soku z cytryny lub octu winnego
Kapustę należy poszatkować i posiekać nożem. Następnie, obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę o jak najmniejszej wielkości - za duże kawałki negatywnie wpłyną na smak.
Do osobnego naczynia wrzuć 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz miód lub cukier. Wymieszaj całość dokładnie, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wlej także odrobinę octu lub soku z cytryny.
Zalej warzywa sosem i wymieszaj, aż całość pokryje się nim. Wstaw surówkę do lodówki na 2 godziny, aby smaki przegryzły się. Podawaj schłodzoną. Smacznego.
Źródło: canva.com/peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: własne