Smakosze.pl
Sałatka coleslaw

canva.com/phila54, Getty Images Pro

Przepis na kultową surówkę Colesław

10 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sałatka coleslaw jest bardzo popularnym dodatkiem do obiadu - szczególnie często można ją zamówić w restauracjach. Znacznie lepiej będzie jednak smakować, jeśli przygotujemy ją sami. Z poniższym przepisem wykonasz najsmaczniejszą wersję.

Surówka coleslaw jest znana na całym świecie, a najwięcej spożywa się jej do dań typu fast food. Jej słodko-kwaśny smak i bardzo duża chrupkość sprawiają, że pasuje do nich wręcz idealnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli obawiasz się dużej kaloryczności, zamień majonez całkowicie na jogurt naturalny lub grecki. Choć smak nieznacznie się osłabi, ogólna przyjemność płynąca z jedzenia nie zmniejszy się.

Przepis na surówkę coleslaw

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy sposób na soczyste kotlety pożarskie. Jeśli zastanawiasz się, jak sporządzić domowy makaron na rosół, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty

  • 1 mała cebula

  • 1 średnia marchewka

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru

  • Sól, pieprz do smaku

  • Odrobina soku z cytryny lub octu winnego

Kapustę należy poszatkować i posiekać nożem. Następnie, obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę o jak najmniejszej wielkości - za duże kawałki negatywnie wpłyną na smak.

Gołąbki

Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?

CZYTAJ DALEJ

Do osobnego naczynia wrzuć 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz miód lub cukier. Wymieszaj całość dokładnie, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wlej także odrobinę octu lub soku z cytryny.

Zalej warzywa sosem i wymieszaj, aż całość pokryje się nim. Wstaw surówkę do lodówki na 2 godziny, aby smaki przegryzły się. Podawaj schłodzoną. Smacznego.

Surówka coleslaw

Źródło: canva.com/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: własne

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >