Najprostsza wigilijna zupa grzybowa. Zrobisz ją w godzinę z 6 składników
Wigilijna zupa grzybowa jest, obok barszczu czerwonego, najpopularniejszą zupą podawaną podczas wigilijnej wieczerzy. Wiele osób czeka na nią cały rok, bo smakuje wyśmienicie. Dziś podamy Wam jeden z najłatwiejszych przepisów na tę potrawę. Przygotujecie ją dosłownie w godzinę. Wcześniej oczywiście trzeba namoczyć grzyby.
Tradycyjna, wigilijna zupa grzybowa jest klarowna i esencjonalna. Niektórzy wolą jednak zabielaną wersję zupy. Do jej przyrządzenia najlepiej wybrać mieszankę suszonych borowików i podgrzybków. Wykonanie zupy jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Smak tej potrawy Twoi domownicy zapamiętają na długo.
Najłatwiejszy przepis na wigilijną zupę grzybową
Składniki:
-
6 garści suszonych grzybów, np. prawdziwków, podgrzybków
-
2 cebule
-
2 łyżki masła lub oleju
-
2 litry bulionu warzywnego lub wody
-
1 łyżka mąki
-
1/2 szklanki śmietany 18%
przyprawy:
-
2 liście laurowe
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
sól i pieprz do smaku
Jak przyrządzić wigilijną zupę grzybową?
Podgrzybki i prawdziwki do wigilijnej zupy grzybowej przepłucz pod bieżącą wodą . Następnie włóż je do miski i zalej wodą . Pozostaw grzyby do namoczenia na całą noc .
Namoczone składniki do wigilijnej zupy grzybowej przełóż do garnka . Wodę z moczenia przelej przez gęste sito i dolej do grzybów. Płyn uzupełnij bulionem lub wodą i zagotuj całość .
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj do garnka z grzybami . Dodaj listki laurowe, ziele, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 45 minut, aż grzyby będą miękkie .
Po upływie odpowiedniej ilości czasu wigilijną zupę grzybową odcedź od stałych składników i dopraw wywar do smaku solą i pieprzem . Grzyby z gotowania pokrój w paseczki i wrzuć z powrotem do garnka .
Na koniec potrawę zabiel zahartowaną śmietaną wymieszaną z mąką i gotuj jeszcze 2 minuty . Wigilijną zupę grzybową podawaj z makaronem .
Nowoczesna odsłona zupy grzybowej zaskoczy niejednego smakosza . Zupa grzybowa Magdy Gessler doskonale sprawdzi się nie tylko na święta .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodaj 2 łyżki do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik nada świątecznemu przysmakowi pikanterii
-
Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama