Smakosze.pl Przepisy Najprostsza wigilijna zupa grzybowa. Zrobisz ją w godzinę z 6 składników
Canva / Dar1930

Najprostsza wigilijna zupa grzybowa. Zrobisz ją w godzinę z 6 składników

22 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wigilijna zupa grzybowa jest, obok barszczu czerwonego, najpopularniejszą zupą podawaną podczas wigilijnej wieczerzy. Wiele osób czeka na nią cały rok, bo smakuje wyśmienicie. Dziś podamy Wam jeden z najłatwiejszych przepisów na tę potrawę. Przygotujecie ją dosłownie w godzinę. Wcześniej oczywiście trzeba namoczyć grzyby.

Tradycyjna, wigilijna zupa grzybowa jest klarowna i esencjonalna. Niektórzy wolą jednak zabielaną wersję zupy. Do jej przyrządzenia najlepiej wybrać mieszankę suszonych borowików i podgrzybków. Wykonanie zupy jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Smak tej potrawy Twoi domownicy zapamiętają na długo.

Najłatwiejszy przepis na wigilijną zupę grzybową

Składniki:

  • 6 garści suszonych grzybów, np. prawdziwków, podgrzybków

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła lub oleju

  • 2 litry bulionu warzywnego lub wody

  • 1 łyżka mąki

  • 1/2 szklanki śmietany 18%

przyprawy:

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić wigilijną zupę grzybową?

Podgrzybki i prawdziwki do wigilijnej zupy grzybowej przepłucz pod bieżącą wodą . Następnie włóż je do miski i zalej wodą . Pozostaw grzyby do namoczenia na całą noc .

Namoczone składniki do wigilijnej zupy grzybowej przełóż do garnka . Wodę z moczenia przelej przez gęste sito i dolej do grzybów. Płyn uzupełnij bulionem lub wodą i zagotuj całość .

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj do garnka z grzybami . Dodaj listki laurowe, ziele, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 45 minut, aż grzyby będą miękkie .

Po upływie odpowiedniej ilości czasu wigilijną zupę grzybową odcedź od stałych składników i dopraw wywar do smaku solą i pieprzem . Grzyby z gotowania pokrój w paseczki i wrzuć z powrotem do garnka .

Na koniec potrawę zabiel zahartowaną śmietaną wymieszaną z mąką i gotuj jeszcze 2 minuty . Wigilijną zupę grzybową podawaj z makaronem .

Nowoczesna odsłona zupy grzybowej zaskoczy niejednego smakosza . Zupa grzybowa Magdy Gessler doskonale sprawdzi się nie tylko na święta .

Canva / wydynd
Canva / wydynd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy