Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj 2 łyżki do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik nada świątecznemu przysmakowi pikanterii
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.12.2022 21:17

Dodaj 2 łyżki do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik nada świątecznemu przysmakowi pikanterii

Dodaj 2 łyżki do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik nada świątecznemu przysmakowi pikanterii
canva/Tetiana_Chudovska

Do świątecznej sałatki jarzynowej dodaj musztardę. Wyrazisty dodatek jeszcze bardziej podkreśli smak wszystkich składników, a kultowe danie będzie absolutnym hitem na Boże Narodzenie. Poznaj przepis na sałatkę jarzynową na ostro. Sałatka jarzynowa jest kultową sałatką, która gości na naszych stołach w każde święta. Sałatka zrobiona z ugotowanych warzyw rosołowych, ziemniaków i jajek przełamana jest groszkiem, ogórkami kiszonymi i soczystym jabłkiem. W sałatce jarzynowej na ostro kluczowym składnikiem jest musztarda.

Do przygotowania sałatki jarzynowej na ostro wykorzystaj swoją ulubioną musztardę. Polecam musztardę klasyczną, delikatesową lub musztardę francuską. Jeśli wolisz naprawdę pikantne dania, wybierz musztardę ostrą, np. sarepską. Do sałatki dodaj również odrobinę ulubionego majonezu.

Do sałatki jarzynowej na ostro koniecznie dodaj również soczyste jabłko i białą część pora. Niektórzy sałatkę robią bez owocu i bez pora, dodają natomiast cebulę. Jabłko jest niezbędne, ponieważ rewelacyjnie przełamuje smaki i nadaje potrawie świeżości, a por jest o wiele delikatniejszy od cebuli.

W sałatce nie może zabraknąć również ogórków kiszonych. Najlepsze będą te z domowej spiżarni, które zostały przygotowane latem. Jeśli nie posiadasz zimowych przetworów, przez zakupem zawsze zwracaj uwagę na skład. Dobre ogórki kiszone nie zawierają grama octu. Jeśli znajdziesz go w składzie, zrezygnuj z takiego produktu.

Sałatka jarzynowa na ostro. W roli głównej musztarda

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 3 korzenie pietruszki

  • 4 ziemniaki

  • 4 jajka

  • pół selera korzeniowego

  • jabłko

  • biała część pora

  • 6 ogórków kiszonych

  • puszka groszku konserwowego

  • 2 łyżki musztardy

  • łyżeczka majonezu

  • sól, pieprz do smaku

Kultowa sałatka jarzynowa z charakternym dodatkiem

Seler, marchewki, ziemniaki i pietruszkę oczyść i włóż do garnka (nie obieraj) zalej wodą i ugotuj. Ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, posiekaj. Jabłko, ogórki pokrój w kostkę, odsącz z zalewy groszek. Por posiekaj i przepłucz go na sicie pod gorącą wodą, odsącz.

Wszystkie składniki przełóż do większej miski. Dodaj majonez, musztardę i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Szukasz pomysłu na równie pyszne i szybkie sałatki? Przygotuj sałatkę lwowską według przepisu Magdy Gessler. Sałatka z burakiem i śledziami jest idealna na święta. Bardzo smaczną sałatką jest również sałatka z tortellini. Danie przyrządzisz na każdą okazję.

sałatka jarzynowa na ostro
canva/Tetiana_Chudovska

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: