Dodaj 2 łyżki do sałatki jarzynowej. Wyrazisty składnik nada świątecznemu przysmakowi pikanterii
Do świątecznej sałatki jarzynowej dodaj musztardę. Wyrazisty dodatek jeszcze bardziej podkreśli smak wszystkich składników, a kultowe danie będzie absolutnym hitem na Boże Narodzenie. Poznaj przepis na sałatkę jarzynową na ostro. Sałatka jarzynowa jest kultową sałatką, która gości na naszych stołach w każde święta. Sałatka zrobiona z ugotowanych warzyw rosołowych, ziemniaków i jajek przełamana jest groszkiem, ogórkami kiszonymi i soczystym jabłkiem. W sałatce jarzynowej na ostro kluczowym składnikiem jest musztarda.
Do przygotowania sałatki jarzynowej na ostro wykorzystaj swoją ulubioną musztardę. Polecam musztardę klasyczną, delikatesową lub musztardę francuską. Jeśli wolisz naprawdę pikantne dania, wybierz musztardę ostrą, np. sarepską. Do sałatki dodaj również odrobinę ulubionego majonezu.
Do sałatki jarzynowej na ostro koniecznie dodaj również soczyste jabłko i białą część pora. Niektórzy sałatkę robią bez owocu i bez pora, dodają natomiast cebulę. Jabłko jest niezbędne, ponieważ rewelacyjnie przełamuje smaki i nadaje potrawie świeżości, a por jest o wiele delikatniejszy od cebuli.
W sałatce nie może zabraknąć również ogórków kiszonych. Najlepsze będą te z domowej spiżarni, które zostały przygotowane latem. Jeśli nie posiadasz zimowych przetworów, przez zakupem zawsze zwracaj uwagę na skład. Dobre ogórki kiszone nie zawierają grama octu. Jeśli znajdziesz go w składzie, zrezygnuj z takiego produktu.
Sałatka jarzynowa na ostro. W roli głównej musztarda
Składniki:
4 marchewki
3 korzenie pietruszki
4 ziemniaki
4 jajka
pół selera korzeniowego
jabłko
biała część pora
6 ogórków kiszonych
puszka groszku konserwowego
2 łyżki musztardy
łyżeczka majonezu
sól, pieprz do smaku
Kultowa sałatka jarzynowa z charakternym dodatkiem
Seler, marchewki, ziemniaki i pietruszkę oczyść i włóż do garnka (nie obieraj) zalej wodą i ugotuj. Ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, posiekaj. Jabłko, ogórki pokrój w kostkę, odsącz z zalewy groszek. Por posiekaj i przepłucz go na sicie pod gorącą wodą, odsącz.
Wszystkie składniki przełóż do większej miski. Dodaj majonez, musztardę i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Szukasz pomysłu na równie pyszne i szybkie sałatki? Przygotuj sałatkę lwowską według przepisu Magdy Gessler. Sałatka z burakiem i śledziami jest idealna na święta. Bardzo smaczną sałatką jest również sałatka z tortellini. Danie przyrządzisz na każdą okazję.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynowa? 1 zasada jest kluczowa
Ciocia Stasia zdradziła przepis na szynkę w aksamitnym sosie. Na jej obiad czeka cała rodzina
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama