Nowoczesna wersji zupy grzybowej zaskoczy domowników. W sam raz na Święta
Smaczna zupa grzybowa jest aromatyczna i kremowa. Zazwyczaj do osiągnięcia właściwej konsystencji dodaje się śmietanę, ale z powodzeniem można zmienić ją na orzechy nerkowca. Po namoczeniu i zblendowaniu świetnie zastępują klasyczny nabiał. Danie smakuje wspaniale i rozgrzewa.
Zupa grzybowa zagości na niejednym stole wigilijnym. Pachnący lasem i kremowy przysmak możecie przygotować, pomijając dodatek jakikolwiek nabiału. Gdy dodacie dobrze doprawione nerkowce, jego smak i wygląd zadowoli nawet wymagających domowników. Jeśli więc spodziewacie się na kolacji wegan, spróbujcie. Nie tylko oni będą zachwyceni.
Przepis na zupę grzybową z nerkowcami
Składniki:
1 szklanka suszonych podgrzybków lub borowików
3 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
pół średniego selera
3-4 średnie ziemniaki
1 nieco większa cebula
2 ząbki czosnku
1 cytryna
750 ml napoju sojowego
85 g nerkowców
sos sojowy (opcjonalnie)
15-20 g płatków drożdżowych (można pominąć)
natka pietruszki (można pominąć)
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kremową zupę grzybową? Wykorzystajcie namoczone nerkowce
Na wieczór przed dniem, w którym będziemy gotować zupę, nerkowce wrzucamy do miski i zalewamy wodą. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy umytą, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziemniaki i grzyby.
Całość przesmażamy i zalewamy napojem sojowym. Gotujemy przez 30 minut. Nerkowce odcedzamy i blendujemy na gładką masę z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny i płatkami drożdżowymi.
Można podlać wodą z moczenia, jeśli pojawią się trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji. Orzechy dodajemy do gotowanej zupy grzybowej, a następnie doprawiamy ją solą pieprzem i sosem sojowym wedle uznania. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na świąteczne smakołyki w wersji wegańskiej. Polecamy bezmięsną rybę po grecku oraz smakowite i sycące pierogi ruskie z tofu zamiast twarogu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Już wiadomo, jak Gessler robi kompot z suszu. Sekretem 1 przyprawa
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama