Najprostsze na świecie kotlety z cukinii. Idealny obiad na upały
Zapraszamy was na najprostsze na świecie kotlety z cukinii. Ten idealny obiad na upały zrobicie szybko i łatwo, a będzie lekki i wyjątkowo smaczny. Do kotlecików podajcie na przykład sos czosnkowy, a także ryż i porcję surówki. Wszyscy się najedzą, a ty nie stracisz dużo czasu na pichcenie.
Lato, a zwłaszcza upalne dni, to czas, kiedy nie mamy ochoty na sycące, ciężkie dania. Zamiast mięsa chętniej zjedlibyśmy coś z warzyw, na które panuje właśnie sezon. I dziś właśnie przygotujemy takie proste, szybkie i smaczne danie z cukinii. A będą to kotlety w chrupiącej panierce.
Jak zrobić chrupiące kotlety z cukinii?
Składniki:
-
1 młoda, średniej wielkości cukinia
-
sól, pieprz
-
2-3 łyżki mąki
-
1 jajko
-
1 łyżka mleka
-
1 szklanka tartej bułki
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z cukinii
Cukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Pokrój ją w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 minut.
Plastry cukinii osącz z wydzielonego soku i osusz papierowymi ręcznikami. Każdy obtocz w mące, jajku rozkłóconym z mlekiem oraz w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź panierowane plastry cukinii i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się miękkie i rumiane.
Kotlety z cukinii zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem jogurtowo-czosnkowym.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z cukinii i ziemniaków , a także na pasztet z cukinii .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu? Odpowiedź zaskakuje. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
Źródło: przyslijprzepis