Smakosze.pl Przepisy Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie
canva/Dar1930

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

27 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marzą ci się świeże bułeczki na śniadanie? Nie musisz biec do piekarni, możesz je przygotować własnoręcznie. Przedstawiamy najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie. Nie ma przy nich dużo pracy, a z masłem smakują wyśmienicie.

W każdej piekarni jest duży wybór pieczywa. Jednak nie każdy ma ją w pobliżu i nie każdemu chce się do niej biec, zwłaszcza rano. Pyszne bułeczki można przygotować w domu. I nie trzeba ich robić rano, można wieczorem. Przed śniadaniem wystarczy je krótko podpiec w gorącym piekarniku, wtedy będą smakować jak dopiero co wyjęte z pieca.

Nasze wrocławskie bułeczki niektórzy nazywają też poznańskimi. Charakteryzują się dużą puszystością i przedziałkiem pośrodku. Łatwo można je przedzielić na pół, bez używania noża. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki cukru

  • niepełna szklanka mleka

  • 1 jajko

  • 40 g masła

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie bułeczek

Drożdże rozetrzyj z cukrem, odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, ciepłe mleko, jajko, miękkie masło i sól.

Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakowymi mieszadłami, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie zagnieć. Uformuj z niego wałek, pokrój je na 12 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę i obtocz ją w mące.

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż je w kilku centymetrowych odległościach, bo wyrosną. Przykryj ściereczką, odstaw, by podrosły. Każdą wyrośniętą bułeczkę dociśnij pośrodku tępą stroną noża. Dociśnij je niemal do spodu bułeczki. Piecz ok. 15 minut w 200 st. C.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak odświeżyć pieczywo , zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu też przepis na prosty, domowy chleb .

bułka z masłem
bułka z masłem

Źródło zdjęcia: canva/robynmac

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: swojskiejedzonko

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy