Prosty, domowy chleb, który zawsze wychodzi
Nie ma lepszego sposobu, by dobrze zacząć dzień niż kromka pysznego, świeżego chleba. Zrób go sam i ciesz się wyjątkowym smakiem. Z naszym przepisem to nie będzie trudne.
Chleb z tego przepisu wychodzi miękki i pięknie się kroi. Ukoi podniebienie każdego smakosza, nawet solo lub z dodatkiem masła. Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kromki czy piętki ze świeżo upieczonego chleba, koniecznie spróbuj wykonać go, korzystając z poniższej receptury.
Przepis na domowy chleb, który zawsze wychodzi
Zaopatrz się składniki niezbędne od przygotowania pysznego domowego chleba drożdżowego i przygotuj się na eksplozję smaku, gdy już złożysz swoją ulubioną kanapkę i poczujesz na języku niezwykle chrupiącą skórkę tego pysznego wypieku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rozczyn:
30 g świeżych drożdży piekarniczych
3 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki pszennej
50 ml letniej wody
Ciasto:
550 g mąki pszennej chlebowej lub pszennej tortowej
320 ml letniej wody
2 łyżki miękkiego masła
1 płaska łyżka soli
ulubione dodatki do wyboru: 1 łyżeczka sezamu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka pestek dyni
1 łyżka maku do posypania (opcjonalnie)
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki kruszymy świeże drożdże, dodajemy cukier, mąkę oraz letnią wodę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut, aby odrobinę wyrosło. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy masło, wodę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Dodajemy ziarna, jeśli ich używamy. Całość zagniatamy ręcznie lub wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego.
Gdy ciasto będzie elastyczne, ale nieco rzadkie, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Następnie ponownie je zagniatamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza.
Wyrośnięte ciasto lekko nacinamy nożem i posypujemy łyżką maku (opcjonalnie). Pieczemy przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i trzymamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i od razu przenosimy na kratkę. Studzimy.
Domowy chleb będzie pyszny z masłem orzechowym. Możesz je przygotować samodzielnie, korzystając z naszego przepisu na masło z orzechów arachidowych. Pamiętaj, że nadmiar pieczywa zawsze możesz zamrozić. Dzięki naszym poradom po wyjęciu z zamrażalnika nadal będzie apetyczny.
Źródło: canva/ lisaaMC, pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: poprostupycha