Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie
Naleśniki należą do klasyków polskiej kuchni. Sposobów ich przygotowania jest naprawdę dużo, a każdy pozwala osiągnąć nieco inny efekt. Tym razem proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem jogurtu. Wystarczy jedna szklanka, by naleśniki zachwyciły swoją delikatnością. Spróbujcie koniecznie.
Niedawno zdradziliśmy wam jak zrobić naleśniki na maślance. Podpowiadaliśmy też jakie modyfikacje wprowadzić, by uzyskać z nich idealną bazę do wytrawnych krokietów. Czas na lekką recepturę, w której pierwsze skrzypce gra jogurt. Dajcie się zaskoczyć ich subtelnym smakiem.
Przepis na doskonałe naleśniki z jogurtem
Składniki:
2 jaja
300 g jogurtu greckiego
400 ml wody mineralnej
220 g mąki pszennej
6 łyżek oleju
szczypta cukru
odrobina soli
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z wodą przy pomocy trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, najlepiej mikserem. Stopniowo wlewamy do nich jogurt z wodą.
Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Na koniec wszystkie składniki z olejem łączymy i dodajemy odrobinę cukru oraz soli. Miskę z masą przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie gluten zacznie pracować.
Naleśniki smażymy na płaskiej, dobrze rozgrzanej patelni i nie za dużym ogniu. Dodatkowy tłuszcz nie będzie potrzebny. Przewracamy dopiero wtedy, gdy ciasto będzie swobodnie odchodzić od powierzchni naczynia.
Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z konfiturą śliwkową lub szpinakiem i fetą. Będą smaczne zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/SherSor
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: glodnapolka