Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie

Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie

Naleśniki na jogurcie
canva/Dart_Weider

Naleśniki należą do klasyków polskiej kuchni. Sposobów ich przygotowania jest naprawdę dużo, a każdy pozwala osiągnąć nieco inny efekt. Tym razem proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem jogurtu. Wystarczy jedna szklanka, by naleśniki zachwyciły swoją delikatnością. Spróbujcie koniecznie.

Niedawno zdradziliśmy wam jak zrobić naleśniki na maślance. Podpowiadaliśmy też jakie modyfikacje wprowadzić, by uzyskać z nich idealną bazę do wytrawnych krokietów. Czas na lekką recepturę, w której pierwsze skrzypce gra jogurt. Dajcie się zaskoczyć ich subtelnym smakiem.

Przepis na doskonałe naleśniki z jogurtem

Składniki:

  • 2 jaja

  • 300 g jogurtu greckiego

  • 400 ml wody mineralnej

  • 220 g mąki pszennej

  • 6 łyżek oleju

  • szczypta cukru

  • odrobina soli

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z wodą przy pomocy trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, najlepiej mikserem. Stopniowo wlewamy do nich jogurt z wodą.

Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Na koniec wszystkie składniki z olejem łączymy i dodajemy odrobinę cukru oraz soli. Miskę z masą przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie gluten zacznie pracować.

Naleśniki smażymy na płaskiej, dobrze rozgrzanej patelni i nie za dużym ogniu. Dodatkowy tłuszcz nie będzie potrzebny. Przewracamy dopiero wtedy, gdy ciasto będzie swobodnie odchodzić od powierzchni naczynia.

Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z konfiturą śliwkową lub szpinakiem i fetą. Będą smaczne zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Smacznego.

Naleśniki na słodko na talerzu
Naleśniki smakują pysznie zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej

Źródło zdjęcia: canva/SherSor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: glodnapolka

Zapraszamy na nasz Instagram