Smakosze.pl
Naleśniki na jogurcie

canva/Dart_Weider

Przepis na delikatne naleśniki na jogurcie

8 Lutego 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki należą do klasyków polskiej kuchni. Sposobów ich przygotowania jest naprawdę dużo, a każdy pozwala osiągnąć nieco inny efekt. Tym razem proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem jogurtu. Wystarczy jedna szklanka, by naleśniki zachwyciły swoją delikatnością. Spróbujcie koniecznie.

Niedawno zdradziliśmy wam jak zrobić naleśniki na maślance. Podpowiadaliśmy też jakie modyfikacje wprowadzić, by uzyskać z nich idealną bazę do wytrawnych krokietów. Czas na lekką recepturę, w której pierwsze skrzypce gra jogurt. Dajcie się zaskoczyć ich subtelnym smakiem.

Jajecznica na patelni

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe naleśniki z jogurtem

Składniki:

  • 2 jaja

  • 300 g jogurtu greckiego

  • 400 ml wody mineralnej

  • 220 g mąki pszennej

  • 6 łyżek oleju

  • szczypta cukru

  • odrobina soli

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z wodą przy pomocy trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, najlepiej mikserem. Stopniowo wlewamy do nich jogurt z wodą.

Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Na koniec wszystkie składniki z olejem łączymy i dodajemy odrobinę cukru oraz soli. Miskę z masą przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie gluten zacznie pracować.

Naleśniki smażymy na płaskiej, dobrze rozgrzanej patelni i nie za dużym ogniu. Dodatkowy tłuszcz nie będzie potrzebny. Przewracamy dopiero wtedy, gdy ciasto będzie swobodnie odchodzić od powierzchni naczynia.

Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami np. z konfiturą śliwkową lub szpinakiem i fetą. Będą smaczne zarówno na słodko, jak i wersji wytrawnej. Smacznego.

Naleśniki na słodko na talerzu

Naleśniki smakują pysznie zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej

Źródło zdjęcia: canva/SherSor

Kotlety schabowe z wyjątkowym nadzieniem
sałatka jarzynowa

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: glodnapolka

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >