Smakosze.pl Przepisy Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowej chmurce nikt się nie oprze
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowej chmurce nikt się nie oprze

25 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

By przygotować tradycyjną, malinową chmurkę trzeba upiec kruchy spód i warstwę bezową. O wiele mniej pracy jest przy malinowej chmurce bez pieczenia. Spód można zrobić z ciastek i sięgnąć po gotowe bezy. Do tego warstwa bitej śmietany i malin i pyszny deser gotowy. Będzie jak znalazł na osłodę ponurych dni.

Ciasto bez pieczenia możesz przygotować nie tylko na spodzie z biszkoptów, ale również z herbatników. W takiej wersji ciasteczka wystarczy rozdrobnić w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym masłem, a następnie schłodzić w lodówce. Przy użyciu czekoladowych herbatników uzyskasz zupełnie nowy smak tego samego deseru. Sprawdź, która wersja smakuje Ci najbardziej.

Przepis na wyborne, malinowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 malinowe galaretki

  • 1 opakowanie mrożonych malin (450 g)

  • 1 duże opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów

  • ok. 0,5 l śmietanki 30%

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżki cukru pudru

  • beziki do ułożenia na wierzchu ciasta (lub duże bezy do pokruszenia i posypania)

Jak zrobić malinową chmurkę - eleganckie ciasto bez pieczenia?

Do miseczki wlej 3 szklanki gorącej wody. Wsyp do niej galaretki do ciasta bez pieczenia. Mieszaj do rozpuszczenia, a potem pozostaw do przestygnięcia.

Blaszkę do ciasta bez pieczenia wyłóż folią do żywności . Na jej dnie porozkładaj równomiernie biszkopty. Ciastka powinny zakrywać dokładnie całe dno blaszki jedną warstwą .

Do wciąż ciepłej galaretki dołóż mrożone maliny . Mieszaj do momentu, aż galaretka zacznie tężeć . Następnie zalej nią spód ciasta bez pieczenia przygotowany z biszkoptów . Całość wstaw na ok. 60 minut do lodówki .

Po upływie tego czasu na galaretce rozłóż kolejną warstwę biszkoptów . Ponownie wstaw wszystko do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę do ciasta bez pieczenia, ubijając śmietankę na sztywno z dodatkiem obu rodzajów cukru . Na koniec dodaj do niej także serek mascarpone i zmiksuj składniki na jednolitą masę .

Krem rozłóż równomiernie na schłodzonym cieście bez pieczenia . Wierzch udekoruj małymi bezikami lub pokruszoną większą bezą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin . Po upływie tego czasu deser gotowy jest do spożycia . Efektowne "jajko sadzone" na słodko totalnie zaskoczy wszystkich domowników . Sernik na zimno nabiera nowego wyrazu dzięki pomysłowym dodatkom .

Canva / pabkov
Canva / pabkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy