Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowej chmurce nikt się nie oprze
By przygotować tradycyjną, malinową chmurkę trzeba upiec kruchy spód i warstwę bezową. O wiele mniej pracy jest przy malinowej chmurce bez pieczenia. Spód można zrobić z ciastek i sięgnąć po gotowe bezy. Do tego warstwa bitej śmietany i malin i pyszny deser gotowy. Będzie jak znalazł na osłodę ponurych dni.
Ciasto bez pieczenia możesz przygotować nie tylko na spodzie z biszkoptów, ale również z herbatników. W takiej wersji ciasteczka wystarczy rozdrobnić w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym masłem, a następnie schłodzić w lodówce. Przy użyciu czekoladowych herbatników uzyskasz zupełnie nowy smak tego samego deseru. Sprawdź, która wersja smakuje Ci najbardziej.
Przepis na wyborne, malinowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
-
2 malinowe galaretki
-
1 opakowanie mrożonych malin (450 g)
-
1 duże opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów
-
ok. 0,5 l śmietanki 30%
-
250 g serka mascarpone
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
3 łyżki cukru pudru
-
beziki do ułożenia na wierzchu ciasta (lub duże bezy do pokruszenia i posypania)
Jak zrobić malinową chmurkę - eleganckie ciasto bez pieczenia?
Do miseczki wlej 3 szklanki gorącej wody. Wsyp do niej galaretki do ciasta bez pieczenia. Mieszaj do rozpuszczenia, a potem pozostaw do przestygnięcia.
Blaszkę do ciasta bez pieczenia wyłóż folią do żywności . Na jej dnie porozkładaj równomiernie biszkopty. Ciastka powinny zakrywać dokładnie całe dno blaszki jedną warstwą .
Do wciąż ciepłej galaretki dołóż mrożone maliny . Mieszaj do momentu, aż galaretka zacznie tężeć . Następnie zalej nią spód ciasta bez pieczenia przygotowany z biszkoptów . Całość wstaw na ok. 60 minut do lodówki .
Po upływie tego czasu na galaretce rozłóż kolejną warstwę biszkoptów . Ponownie wstaw wszystko do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę do ciasta bez pieczenia, ubijając śmietankę na sztywno z dodatkiem obu rodzajów cukru . Na koniec dodaj do niej także serek mascarpone i zmiksuj składniki na jednolitą masę .
Krem rozłóż równomiernie na schłodzonym cieście bez pieczenia . Wierzch udekoruj małymi bezikami lub pokruszoną większą bezą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin . Po upływie tego czasu deser gotowy jest do spożycia . Efektowne "jajko sadzone" na słodko totalnie zaskoczy wszystkich domowników . Sernik na zimno nabiera nowego wyrazu dzięki pomysłowym dodatkom .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Burak niejedno ma imię! 6 zaskakujących przepisów z burakami
-
3 superzdrowe produkty, które mogą Ci zaszkodzić. Dietetyk wyjaśnił powody
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama