Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitny, puszysty sernik na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia dla całej rodziny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.09.2022 19:45

Aksamitny, puszysty sernik na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia dla całej rodziny

Aksamitny, puszysty sernik na zimno. Pyszne ciasto bez pieczenia dla całej rodziny
canva/Anna Fedorova

Sernik na zimno to pyszne ciasto dla całej rodziny. Do masy serowej dodaj mascarpone, białą czekoladę i śmietanę kremówkę, a sernik wyjdzie aksamitny i bardzo puszysty. Sernik z owocami i galaretką to deser, który znika błyskawicznie.

Sernik na zimno z galaretką i owocami jest moją ulubioną wersją popularnego deseru. Słodka, puszysta masa z mascarpone, herbatnikowy spód, owoce i galaretka to połączenie doskonałe, które można jeść bez końca.

Do sernika na zimno wykorzystajmy ulubione owoce. Mogą to być wiśnie, maliny, truskawki, borówki, porzeczki. Możemy dodać również mieszankę owoców, sernik będzie wyglądał i smakował rewelacyjnie. Smak galaretek dobieramy według owoców, które chcemy dodać do sernika, galaretka ma wzmocnić ich smak.

Mascarpone i kremówka do sernika na zimno muszą być bardzo mocno schłodzone, w przeciwnym wypadku masa się zepsuje. Do masy dodajemy również roztopioną czekoladę i żelatynę. Produkty również muszą być zupełnie zimne.

Puszysty sernik na zimno z owocami i galaretką, jest idealny do kawy

Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 250 g herbatników maślanych

  • poł kostki masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g schłodzonego sera mascarpone

  • tabliczka białej czekolady

  • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • ulubione owoce, np. wiśnie, truskawki, maliny, jagody, borówki

  • 2 galaretki o smaku wybranych owoców

Jak zrobić aksamitny sernik na zimno? Sekretem wspaniałego smaku jest mascarpone, biała czekolada i śmietana kremówka

Owoce umyj, osusz, wyjmij pestki, jeśli są. Galaretki owocowe wsyp do miski i wymieszaj z 400 ml wrzącej wody, odstaw do przestudzenia. Gdy galaretka będzie zimna, wstaw ją do lodówki, żeby zaczęła gęstnieć.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, rozpuść masło w rondelku. Herbatniki wsyp do blendera kielichowego i zblenduj z masłem na proszek. Miazgę z herbatników przełóż na blachę i równomiernie rozprowadź, dociskając, żeby spód był zbity, wstaw do lodówki.

Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku, odstaw do przestygnięcia, czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Do większej miski włóż mascarpone, wlej kremówkę, dodaj cukier i ucieraj mikserem do uzyskania jednolitej masy.

Następnie dodaj roztopioną czekoladę, zimną żelatynę i miksuj jeszcze chwilę. Przygotowaną masę przełóż na spód z herbatników, rozprowadź dokładnie. Na wierzch poukładaj owoce i wstaw do lodówki.

Gdy galaretki zaczną tężeć, przełóż je na przygotowany sernik i ponownie wstaw do lodówki na około 3- 4 godziny, żeby masa i galaretka stężała, smacznego.

Przygotuj również przepyszny cytrynowiec bez pieczenia. Doskonałym ciastem do kawy jest także ciasto z kremem budyniowym i owocami.

Sernik na zimno
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ania-gotuje