Smakosze.pl
63cff56461e6b

Materiały promocyjne

Burak niejedno ma imię! 6 zaskakujących przepisów z burakami

25 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Myślicie, że z buraków można zrobić tylko świąteczny barszcz czerwony, boćwinę i sałatkę? Nic bardziej mylnego! To charakterystyczne, barwiące na czerwono warzywo wyróżnia się znacznie większym potencjałem i można z niego przygotować praktycznie wszystko – od obiadowych dań, poprzez sałatki na przekąskach, napojach i słodkich deserach kończąc. Sprawdźcie nasze propozycje na absolutnie zaskakujące zastosowanie buraków w kuchni!

Burak czerwony… Jedno warzywo, wiele zastosowań

Intensywnie czerwony, soczysty, lekko słodki… Burak jest znany ludzkości od czasów starożytnych, kiedy to był uprawiany nie tylko do celów kulinarnych, ale także i leczniczych. Do dziś to niepozorne warzywo jest cenione za sporą zawartość wielu istotnych dla zdrowia mikro- i makroelementów, jak żelazo, wapń, potas, magnez, karoteny oraz witaminy z grupy B i C, które wraz z innymi składnikami odżywczymi mogą m.in. wzmacniać układ odpornościowy, zapobiegać anemii czy nawet obniżać możliwość zachorowania na niektóre nowotwory.

Chociaż burak kojarzy się przede wszystkim ze świątecznym barszczykiem, boćwiną i sałatką obiadową, z tego łagodnego w smaku warzywa można przygotować również inne, nieraz naprawdę zaskakujące potrawy. Jakie? Sprawdzamy!

Wyśmienity barszcz owocowo-warzywny

Czasami w środku zimy przychodzi ochota na potrawę pachnącą soczystym, pełnym owoców latem… To idealny moment by przygotować pyszną, pełną intensywnych barw zupę o zapachu lasu, podkreśloną piękną ciemnoczerwoną barwą i wyjątkowym słodko-kwaskowatym smakiem. Wystarczy do bulionu dodać rozmrożone owoce leśne i starte czerwone buraki. Po zagotowaniu i zmiksowaniu powstanie pełna charakteru zupa, którą można podawać z pokrojoną w paski szynką lub pieczonymi ziemniaczkami.

Ekskluzywne carpaccio z buraków

Choć pochodzące z kuchni włoskiej carpaccio kojarzy się przede wszystkim z cieniutkimi plastrami wołowiny, wieprzowiny lub łososia, jego warzywne odpowiedniki potrafią zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Carpaccio buraczane można przygotować na wiele sposobów, ale wersja z sałatą, granatem i soczewicą lub pikantnymi kaparami i słoną fetą należą do najpopularniejszych zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym.

Zaskakująca sałatka warstwowa

Jak zaskoczyć gości czymś absolutnie nowatorskim i oryginalnym? Warstwowa sałatka, w której znajdują się m.in. drobno posiekane śledzie, pasta jajeczno-majonezowa, ugotowane i starte buraki, kiszone ogórki, rzodkiewka oraz cudownie chrupiące krakersy podana w formie kostek – jak wykwintne ciasto nie tylko zachwyca oryginalnym wyglądem, ale również wyjątkowym pikantno-słonym smakiem z przyjemnie kwaskowatą nutą cytrusów.

Aromatyczne portobello z serem kozim

Macie pod ręką szerokie kapelusze pieczarek portobello? W kilka chwil można z nich przyrządzić pyszne i niezwykle aromatyczne danie. Oczyszczone grzyby należy nadziać plastrem pieczonego buraka, kawałkiem sera i przyprawami, a następnie obtoczyć w panierce i obsmażyć na złocisty kolor. Dla pokreślenia smaku do środka warto dorzucić plasterek chrupiącego bekonu, a gotowe portobello serwować z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami. Pycha!

Owocowe smoothie z burakiem

Buraczkowe smoothie z owocami? Jak najbardziej! Łagodny, lekko słodkawy smak sparzonych buraczków doskonale się łączy z bananami, pomarańczą, kawałkami jabłka i garścią malin. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, rozrzedzić odrobiną wody, doprawić sokiem cytrynowym i pyszna, pełna witamin przekąska jest gotowa. Korzenie buraka nadadzą smoothie aksamitną konsystencję oraz apetycznie czerwony odcień.

Warzywne chipsy do gęstego sosu

Chrupiące warzywne chipsy coraz częściej zastępują te klasyczne ziemniaczane zawierające dużą ilość tłuszczu. Przygotowanie tej wyjątkowo smacznej przekąski jest bardzo proste i zajmuje mało czasu. Pokrójcie umyte buraki lub inne warzywa (marchew, seler) na cienkie talarki lub paseczki, rozłóżcie na wyłożoną papierem blachę, skropcie oliwą, oprószcie ulubionymi przyprawami i pieczcie aż się pofalują. Gotowe chipsy doskonale pasują do czosnkowego lub serowego dipu.

Absolutnie wyjątkowych przepisów oraz wszelkich porad związanych z przygotowaniem pysznych dań na bazie czerwonych buraków szukajcie na stronie

przepisy.pl

. Smacznego!

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >