3 superzdrowe produkty, które mogą Ci zaszkodzić. Dietetyk wyjaśnił powody
Odczuwasz dyskomfort ze strony swojego układu pokarmowego? Być może spożywasz coś, co potęguje to zjawisko. Niektóre nawet superdzrowe produkty mogą szkodzić wrażliwym osobom. Dietetyk pokazał drugą stronę medalu w temacie ciemnego pieczywa, miodu i brokułów.
Z roku na rok coraz więcej uwagi przykładamy do sposobu naszego odżywiania. Czasem jednak mimo najszczerszych chęci i dbania o jadłospis dokuczają nam wzdęcia, bóle brzucha i uczucie ciężkości. Należy czym prędzej sprawdzić, czy nie spożywamy superzdrowych produktów, które naszemu organizmowi zwyczajnie nie służą. Szczegóły na ten temat zdradził dietetyk Marcin Jackowiak.
Przed jakimi superzdrowymi produktami przestrzega dietetyk Marcin Jackowiak?
Coraz więcej osób świadomie rezygnuje z białego pszennego pieczywa i sięga po chleb z mąki razowej. Niestety nie dla wszystkich taka zmiana jest korzystna. Na ten superzdrowy produkt uważać powinny między innymi osoby cierpiące na zespół jelita wrażliwego.
Wbrew pozorom razowy pieczywo jest bardziej ciężkostrawne niż jego biały odpowiednik. Spowodowane jest to dużą zawartością nierozpuszczalnego błonnika. Fakt ten może nasilać objawy schorzenia. Zdaniem dietetyka w takim wypadku lepiej pozostać przy pieczywie białym.
Zdrową alternatywą dla pieczywa białego może być pieczywo orkiszowe. Takie wypieki jako jedyne są zalecane przy diecie dla osób borykających się z ZJD. Chleb orkiszowy jest ponadto źródłem białka, witamin A,D i E, cynku, miedzi, selenu, żelaza i wapnia. Dietetyk Marcin Jackowiak zwrócił na to pieczywo szczególną uwagę.
Na jakie jeszcze superzdrowe produkty powinniśmy zdaniem dietetyka uważać?
Słodzenie herbaty miodem od dawna jest uważane za zdrową opcję. Chętnie zastępujemy nim biały cukier. Miód zawiera w sobie jednak dużą dawkę fruktozy. U osób cierpiących na zaburzenia żołądkowo-jelitowe może powodować nasilenie nieprzyjemnych objawów.
Brokuł jest niejako symbolem zdrowego odżywiania. Można przyrządzić go np. na parze lub spożywać nawet na surowo. Nie dla wszystkich jednak warzywo to jest polecane. Dietetyk zwraca uwagę na pewną kwestię.
Jedzenie brokułów może być bardzo nieprzyjemne w skutkach. Zielony superzdrowy produkt zwiększa w naszym organizmie produkcję gazów. U wrażliwszych osób będzie powodował zatem nieprzyjemne wzdęcia. Jeśli zaobserwujesz u siebie takie objawy, lepiej zrezygnuj z brokułów w swojej diecie.
Znamy werdykt dietetyka w kwestii wyboru wędlin w popularnej sieci handlowej. W kwestii systemu nutri-score lepiej zachować szczególną ostrożność.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Cały sekret tkwi w 1 dodatku
Wzięła ser i w 10 minut zrobiła szybki obiad. Jest pyszny i kosztuje grosze
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Instagram @mjackowiak_dietetyk