Smakosze.pl Przepisy Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Nie ma doskonalszej
canva/Изображения пользователя Svetlana Monyakova

Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Nie ma doskonalszej

13 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu? Polecamy najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Nie ma chyba doskonalszej, bo ta z marchewką i jabłkiem ma dobrze wyważone smaki i świetnie pasuje niemal do każdego dania. Z pewnością też zachwycisz się jej chrupkością i soczystością.

Obiad to nie tylko mięso czy ryba z dodatkiem ziemniaków albo ryżu, ale też surówka. Ta ostatnia tak naprawdę jest najzdrowszą częścią tego posiłku. Jest bowiem niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i sole mineralne. Z tych powodów starajcie się jej nigdy nie pomijać.

Często jednak brakuje pomysłu i czasu na przygotowanie surówki. Jeśli chodzi o pomysły, nasz serwis służy pomocą. A kwestia czasu to zwykle jednak wymówka. Do zrobienia przeciętnej surówki wystarczy bowiem 10 minut.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej

  • 2 marchewki

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 jabłko

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżka majonezu

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki

Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Umieść ją w salaterce, oprósz solą, wymieszaj. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach.

Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach, podobnie jak obrane jabłko. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

Rozdrobnione składniki dodaj do kapusty. Oprósz solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj do surówki, wymieszaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków małosolnych i pomidorów , a także na surówkę z marchewki .

kapusta pekińska
kapusta pekińska

Źródło zdjęcia: canva/mayina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje, smakinatalerzu

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy