Najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przepis dostałem od babci
Przyjęło się, że doskonałe ciasto drożdżowe wymaga włożenia w nie serca i, niestety, nieco czasu i wysiłku. Jednak nawet bez tych dwóch ostatnich wyjdzie ono doskonale. Wystarczy trzymać się poniższego przepisu.
Ciasto drożdżowe bez wyrastania
Ciasto drożdżowe to danie gdzieś w połowie drogi między przekąską a deserem. Idealny podwieczorek i drugie śniadanie do kawy , takie ciasto komponuje się idealnie z owocami, bakaliami, a przede wszystkim konfiturą. Dobrze upieczone jest lekkie, puszyste i śmietankowe w smaku.
Jest z nim tylko jeden problem. Kiedy napada nas ochota na takie ciasto, często jest już za późno, by je przygotowywać. Da się jednak obejść problem czasu , który potrzebny jest na wyrastanie ciasta. Wystarczy odpowiednio wyrobić zaczyn.
Domowe ciasto drożdżowe
Aby ciasto było lekkie bez wyrastania , potrzebujemy jednak przede wszystkim odpowiedniej mąki. Lekka, pszenna mąka tortowa to najlepszy wybór. Używajmy mąki wypróbowanej i zaufanej marki, bo dziś w sklepach rozpiętość jakościowa jest, niestety, dość duża.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 600 g mąki tortowej
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki cukru
- 60 g masła
- 2 jajka
- 100 ml oleju (lub rozpuszczonego masła)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto drożdżowe z kruszonką na szybko
Mleko podgrzewamy, aż będzie wyraźnie ciepłe. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Do miski przesiewamy 500 g mąki. Dodajemy do niej 80 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko mieszamy.
Do mąki partiami wlewamy zaczyn i mieszamy . Kiedy połączą się dobrze, dodajemy jajka, olej lub rozpuszczone masło i jeszcze łyżkę miękkiego masła. Wyrabiamy, aż ciasto dobrze się połączy.
W osobnej misce mieszamy pozostałą mąkę, resztę masła i cukru. Wyrabiamy, aż osiągniemy charakterystyczną dla tego rodzaju ciasta konsystencję. Ma być sypka i dobrze zagnieciona.
Ciasto przekładamy do formy. Odpowiednia będzie taka o wymiarach ok. 24x36 cm. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania piekarnika do 170 stopni .
Po tym czasie ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 35 minut, aż ciasto będzie rumiane. Studzimy przez kwadrans z uchylonymi drzwiczkami piekarnika.
Wypróbuj też przepisy na kuleczki ziemniaczane i zapieczone udka z kurczaka .