Zapomnij o frytkach i plackach. Te kuleczki z ziemniaków są jeszcze lepsze

Ziemniaki to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Jako składnik wzbogacą nie tylko dania główne, ale także zupy i sałatki. W dodatku można przygotować z nich smażone przekąski, takie jak frytki czy placki. Okazuje się, że z ziemniaków można zrobić także inny, fantastyczny przysmak. Poznaj przepis, a nie uwierzysz własnym oczom.
Domowa przekąska z ziemniaków
Frytki i łódki ziemniaczane są najpopularniejszymi przekąskami z kartofli. Nic dziwnego, bo ich łatwy sposób przygotowania, a także możliwość zakupu gotowych, mrożonych przekąsek, przyczyniła się do tego, że od czasu do czasu te przysmaki znajdują się w naszym menu. Szukając więcej sposobów na przekąski z ziemniaków, natrafiliśmy na przepis na kulki ziemniaczane.
To świetna alternatywa, a w dodatku łatwa do wykonania. Ziemniaki w tej formie zachwycają smakiem, a także konsystencją, bo są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. To sprawia, że polubią je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Wypróbuj patent i zaskocz domowników. Pamiętaj jednak, że smak uzależnia i nigdy nie skończy się na jednej porcji.

Ziemniaki to nie wszystko
Głównym składnikiem kulek ziemniaczanych są, jak wiadomo, ziemniaki. Wybierając je w sklepie, zwróć uwagę, aby zawierały jak najwięcej skrobi. Na przekąski tego typu świetnie sprawdzą się ziemniaki typu B lub C, a jeżeli chodzi o odmiany, warto wybrać te o nazwach – Bryza, Boryna, Pokusa lub Rumpel.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Oprócz ziemniaków potrzebne będą także inne składniki. Jest to między innymi mąka oraz przyprawy. Ten pierwszy składnik zagwarantuje przekąsce odpowiedniej konsystencji, natomiast pozostałe doskonały smak. Ważne są jednak proporcje składników, które podaliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki mielonego chilli
- ½ łyżeczki soli
- olej
- woda

Przepis na kulki ziemniaczane
Przygotowanie kulek rozpocznij, od dokładnego obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Warzywo zalej wodą, a następnie dodaj odrobinę soli. Ziemniaki gotuj do miękkości.
Po ugotowaniu odcedź je, przełóż do miski i rozgnieć. Masę przypraw solą i chilli. Wsyp także mąkę kukurydzianą oraz wlej 40 mililitrów oleju. Składniki wymieszaj, aby połączyły się w jednolitą masę.
Następnie przygotuj z niej kulki o średnicy około 2 centymetrów. W głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Włóż do niego kulki ziemniaczane i smaż je, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj z ulubionym dipem.
Sprawdź także, dlaczego nie warto wyrzucać skorupek po jajkach oraz poznaj przepis na danie z kapusty kiszonej.






































