Smakosze.pl Przepisy Najszybsze ogórki małosolne świata - wystarczy godzina
canva/OlgaLepeshkina, Getty Images

Najszybsze ogórki małosolne świata - wystarczy godzina

4 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki małosolne wcale nie wymagają wielogodzinnego kiszenia w zalewie - można je zrobić na sucho w około godzinę. Smakują doskonale, są chrupiące i lekko słone. Takie ogórki świetnie pasują do kanapek i wielu innych dań.

Ogórki małosolne to nic innego, jak krótko kiszone ogórki, które nie miały możliwości przejścia pełnej fermentacji. Stąd ich charakterystyczny smak, który jest bardziej słony niż kwaśny.

Małosolne na sucho to dobry sposób, aby przygotować je w ekspresowym tempie jeszcze przed obiadem lub kolacją. W końcu domowe przetwory zawsze robią znacznie większe wrażenie, niż gotowe ze sklepu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • baldachimy kopru

  • 2 liście chrzanu

  • kilka gałązek koperku

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 papryczki chilli

  • korzeń chrzanu

  • 2 łyżki soli kamiennej

  • 4 ziarna ziela angielskiego

Zacznij od umycia ogórków pod bieżącą wodą i namoczenia ich w niej przez około 2-3 godziny. Warto zrobić to przed faktycznym gotowaniem. Następnie odetnij z nich końcówki i przekrój na pół.

Papryczkę i czosnek pokrój w plasterki, a resztę składników rozgnieść w moździerzu kuchennym. Włóż wszystkie produkty do foliowej torby i dokładnie rozprowadź je na ogórkach.

Woreczek odstaw na bok na około godzinę, w międzyczasie co kilkanaście minut potrząsając nim. Po tym czasie małosolne są gotowe do jedzenia. Smacznego.

Ogórki małosolne

Źródło: canva/AnjelaGr, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy