Smakosze.pl Przepisy Najszybszy barszcz wigilijny bez zakwasu
canva/alga38, Getty Images

Najszybszy barszcz wigilijny bez zakwasu

24 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Barszcz czerwony tradycyjnie gotuje się na zakwasie, lecz nie każdy ma do niego dostęp. Istnieje jednak sposób, aby przygotować go bez niego. Poniżej prezentujemy przepis na wigilijny barszcz bez zakwasu, który w smaku nie różni się zanadto od klasycznej wersji. Jego dużą zaletą jest szybkość gotowania oraz prostota.

Barszcz wigilijny zwyczajnie musi zostać podany w czasie świat Bożego Narodzenia. Ten złotki buraczany wywar ma wręcz hipnotyzujący smak, a połączeniu z krokietami, pasztecikami czy zwykłymi uszkami nie ma sobie równych.

Oczywiście mając zawczasu zrobiony zakwas, nie trzeba ograniczać się do poniższej receptury. Trzeba mieć mimo wszystko na uwadze, że nie wszyscy mają możliwość ukwaszenia buraków, dlatego zawsze warto mieć plan zapasowy.

Przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego

  • pół kg buraków

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka octu

  • 3 kapelusze suszonych grzybów

  • 2 łyżeczki majeranku

  • pieprz

  • sól

  • cukier

Zacznij od wlania bulionu do dużego garnka i doprowadzenia go do wrzenia. Buraki umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w niegrube plastry. Dodaj je do wrzącego wywaru wraz z łyżką octu lub soku z cytryny.

Do garnka wrzuć suszone grzyby (oczyść je pędzelkiem z ziemi przed umieszczeniem w naczyniu), rozgniecione ząbki czosnku oraz całe ziarenka pieprzu. Gotuj całość, aż buraki wypuszczą cały swój smak i staną się miękkie.

Barszcz gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem. Po godzinie odcedź zupę przez drobne sitko, dopraw ją roztartym w dłoniach majerankiem , solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą oraz cukrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

Barszcz czerwony

Źródło zdjęcia: canva/alga38, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia-domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy