Jak gotować buraki, aby zachowały idealny kolor?
Wiele osób zauważa, że podczas gotowania buraków ich kolor blednie, przez co warzywo traci wiele ze swojego uroku. Na szczęście wystarczy wykorzystać jeden trik, aby ich piękna czerwień została zachowana bez żadnych problemów. Polega on na zachowaniu skórki, dzięki której nie tylko barwnik, lecz również wartości odżywcze zostaną w burakach.
Buraki wykorzystuje się do przygotowania mnóstwa pysznych i zdrowych potraw, które jedzone są na całym świecie. W Polsce najbardziej rozpoznawalne są barszcz czerwony, barszcz ukraiński oraz charakterystyczna i pikantna ćwikła.
Podczas gotowania praktycznie każdego produktu w wodzie dochodzi do pewnych strat w wartości odżywczych tychże produktów - obmywająca je gorąca wodą wypłukuje minerały, witaminy, makroelementy oraz inne substancje, takie jak barwniki. W przypadku buraków można to łatwo zminimalizować.
Trik, aby buraki nie traciły swojej barwy podczas gotowania
Nasze babcie, z uwagi na duże doświadczenie w gotowaniu, poznały wiele metod, które sprawiają, że ich potrawy są znacznie smaczniejsze i zdrowsze. Jeśli często masz kłopoty z zachowaniem idealnej barwy buraków, ich sposób doskonale się nada.
Skórka warzyw i owoców jest warstwą ochronną, które z buraków przed gotowaniem nie należy obierać. To ona ochroni intensywne barwniki przed wypłukaniem przez wodę, a także resztę cennych wartości odżywczych.
Nieobranie bulwy należy po prostu dokładnie umyć pod bieżącą wodą i wyszorować je przy pomocy szczotki o delikatnym włosiu. Choć sposób ten sprawia, że gotowanie trwa odrobinę dłużej, zdecydowanie warto chwilę poczekać.
Wlej kwas do wody
Kwaśne składniki, jak sok cytrynowy czy ocet spirytusowy mają właściwości konserwujące delikatne barwniki w burakach. Dlatego kilka łyżek wlanych do wrzącej wody z tymi warzywami z pewnością pomoże zachować ich kolor.
Trzeba także pamiętać, że niewielka ilość kwaśnego płynu w żadnym wypadku nie wpłynie smak czy aromat buraka. Jeśli w przepisie znajduje się wzmianka o dodaniu soku z cytryny do buraków, nie należy brać pod uwagi soku wlanego podczas ich gotowania.
Wartości odżywcze buraków
Buraki są bogate w składniki odżywcze takie jak cynk, magnez, jod, wapń, bor oraz flawonoidy. Właśnie dzięki takiej mieszance warzywo idealnie sprawdza się jako uzupełnienie diety. Regularne jedzenie poprawia perystaltykę jelit i może przyczynić się do regulowania samopoczucia.
Buraki dostarczają tryptofan i betainę. Uważa się, że związki te wpływają na nasz nastrój i poczucie relaksu. Obok nich możemy znaleźć także kwas foliowy, który poprawia kondycję skóry, nadając jej elastyczności oraz sprężystości.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zasmażane buraki jak od babci. Ten tekst wyjawia przeciwwskazania do picia soku z buraka.
Źródło zdjęcia: canva/etorres69, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: werandacountry Zapraszamy na nasz Instagram