Największa czeska klasyka, prawdziwy smażony ser. Gratka dla głodomorów
Dziś nie lada gratka dla głodomorów. Prezentujemy przepis na największą czeską klasykę, czyli prawdziwy smażony ser. Podajcie go na obiad z frytkami i sosem tatarskim. Mało przy nim pracy, a taki posiłek z pewnością wprawi w zachwyt nie tylko miłośników czeskiej kuchni.
Smażony ser wymyślili Czesi, ale jada się go też na Słowacji. Można go zamówić w każdej lepszej i gorszej restauracji. Wyglądem przypomina nieco kotlet, bo jest to gruby plaster żółtego sera, który jest panierowany, a potem smażony.
Smażony ser podany z frytkami jest na tyle sycącym daniem, że wystarczy za cały obiad. Będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów, a po jego zjedzeniu nikt nie będzie głodny. Zapraszamy więc na czeski rarytas.
Przepis na smażony ser
Składniki:
-
4 grube plastry (ok, 1,5 cm) żółtego sera, np. Gouda, Edam, Ementaler
-
1/2 szklanki zimnej wody
-
1/2 szklanki mąki
-
1 duże jajko lub 2 małe
-
2 łyżki mleka
-
sól, pieprz
-
1 szklanka tartej bułki
-
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie smażonego sera
Do jednego talerza wlej wodę, na drugi wysyp mąkę, w trzecim rozkłóć jajka z mlekiem, solą i pieprzem, na czwarty wysyp tartą bułkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju (tak by plaster zanurzył się w nim więcej niż do połowy wysokości).
Plastry sera zanurzaj najpierw w wodzie, potem obtocz w mące, jajku i w tartej bułce. Potem znów zanurz je w jajku i w tartej bułce.
Panierowany ser kładź na rozgrzany olej i smaż je na niedużym ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj z frytkami i sosem tatarskim.
Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na czeską zupę czosnkową , a także na czeskie knedliki .
Źródło zdjęcia: canva/KateJoanna
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
źródło: jagodzianka, roadtripbus