Smakosze.pl Przepisy Największa czeska klasyka, prawdziwy smażony ser. Gratka dla głodomorów
canva/Sebalos

Największa czeska klasyka, prawdziwy smażony ser. Gratka dla głodomorów

21 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś nie lada gratka dla głodomorów. Prezentujemy przepis na największą czeską klasykę, czyli prawdziwy smażony ser. Podajcie go na obiad z frytkami i sosem tatarskim. Mało przy nim pracy, a taki posiłek z pewnością wprawi w zachwyt nie tylko miłośników czeskiej kuchni.

Smażony ser wymyślili Czesi, ale jada się go też na Słowacji. Można go zamówić w każdej lepszej i gorszej restauracji. Wyglądem przypomina nieco kotlet, bo jest to gruby plaster żółtego sera, który jest panierowany, a potem smażony.

Smażony ser podany z frytkami jest na tyle sycącym daniem, że wystarczy za cały obiad. Będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów, a po jego zjedzeniu nikt nie będzie głodny. Zapraszamy więc na czeski rarytas.

Przepis na smażony ser

Składniki:

  • 4 grube plastry (ok, 1,5 cm) żółtego sera, np. Gouda, Edam, Ementaler

  • 1/2 szklanki zimnej wody

  • 1/2 szklanki mąki

  • 1 duże jajko lub 2 małe

  • 2 łyżki mleka

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie smażonego sera

Do jednego talerza wlej wodę, na drugi wysyp mąkę, w trzecim rozkłóć jajka z mlekiem, solą i pieprzem, na czwarty wysyp tartą bułkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju (tak by plaster zanurzył się w nim więcej niż do połowy wysokości).

Plastry sera zanurzaj najpierw w wodzie, potem obtocz w mące, jajku i w tartej bułce. Potem znów zanurz je w jajku i w tartej bułce.

Panierowany ser kładź na rozgrzany olej i smaż je na niedużym ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Podawaj z frytkami i sosem tatarskim.

Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na czeską zupę czosnkową , a także na czeskie knedliki .

smażony ser z frytkami
smażony ser z frytkami

Źródło zdjęcia: canva/KateJoanna

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: jagodzianka, roadtripbus

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy