Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Czeska zupa czosnkowa z boczkiem. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.02.2022 01:00

Czeska zupa czosnkowa z boczkiem. Przepis krok po kroku

Czeska zupa czosnkowa z boczkiem
canva/ALLEKO

Czeska zupa czosnkowa z boczkiem i grzankami jest świetnym pomysłem na jesienny i zimowy obiad. Zupa jest nie tylko pożywna i bardzo aromatyczna- wzmacnia również odporność i mocno rozgrzewa. Poznaj prosty przepis na czeską zupę czosnkową z boczkiem.

Czeska zupa czosnkowa jest prosta, ale bardzo smaczna i esencjonalna. Zupę ugotujesz z kilku podstawowych składników, które z pewnością masz w domu. Zupa będzie najsmaczniejsza i rozgrzewająca, kiedy ugotujesz ją na domowy bulionie drobiowym.

Czosnek od lat wykorzystywany jest jako naturalny antybiotyk. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i wzmacnia odporność. Domowy syrop z czosnku i miodu jest jednym z lepszych sposobów na przeziębienie i grypę.

Zupa gotowana na bulionie z czosnkiem jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Potrawę ugotuj również na boczku wędzonym i podaj z domowymi grzankami i posiekanym koperkiem, w takiej formie smakuje doskonale.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne danie główne- tu poznasz przepis na wyśmienite, czeskie knedliki, podaj je z mięsnym gulaszem.

Przepis na czeską zupę czosnkową z boczkiem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 150 g boczku wędzonego

  • 10 dużych ząbków czosnku

  • cebula biała

  • łyżka majeranku

  • 3 ziemniaki

  • koperek

  • 3 kromki chleba na grzanki

  • 1 l bulionu drobiowego

  • liść laurowy

  • sól, pieprz

  • łyżeczka masła

Jak zrobić czeską zupę czosnkową z boczkiem?

Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na patelni z łyżeczką masła. Posiekaj drobno cebulę i ząbki czosnku, dodaj je do mięsa i smaż przez kilka minut, przełóż do większego garnka, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i majeranek, zagotuj.

Czosnek i koperek do zupy czeskiej

Źródło zdjęcia: canva/Saharosa40 Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokrój w kostkę kromki chleba i podsmaż je na suchej patelni. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, rozlej do miseczek, wsyp grzanki, oprósz posiekanym koperkiem i podaj.

Tagi: Danie Zupa Mięso