Sposób na puszyste naleśniki
Naleśniki często kojarzą nam się z okresem naszego dzieciństwa lub wczesnej młodości. Prawdopodobnie najlepsze robiły nasze ukochane babcie. Masz problem z przygotowaniem tej potrawy? Śpieszymy z pomocą, dzięki kilku trickom będziemy cieszyć się niezwykle puszystymi smakołykami.
Naleśniki na słodko możesz przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od dodatków, które najbardziej lubisz. Może to być na przykład: dżem, słodki ser lub uwielbiane przez dzieciaki połączenie nutelli z bananami.
W czym tkwi sekret puszystych naleśników?
Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były nieziemsko puszyste, dodaj do ciasta odrobinę proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej , a mleko zastąp maślanką lub kefirem . Gwarantujemy Ci, że nie będziesz chciała już jeść ich w inny sposób.
Dobrym pomysłem jest również dodanie do masy kilku kostek startej mlecznej lub gorzkiej czekolady . Powód? Otrzymasz słodkie placki w kropki, które możesz jeść nawet bez dodatku nadzienia.
Aby nasze naleśniki były bardziej aromatyczne, wzbogać je o naturalny aromat np. waniliowy lub migdałowy. Efekt? Cudowny zapach i nieziemski smak!
Poniżej prezentujemy jeden z najlepszych przepisów na słodkie naleśniki. Jesteśmy ciekawi, jaki jest Wasz patent na to popularne danie?
Przepis na puszyste ciasto na naleśniki
Składniki:
-
1 szklanka mąki
-
1 i 1/2 szklanki kefiru
-
1/2 szklanki wody
-
1 jajko
-
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
-
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Masę odstaw na około 15 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Delikatnie nakładaj na niego za pomocą chochli do zupy porcje ciasta. Smaż, aż na cieście pojawią się małe dziurki, a gdy a naleśnik od spodu się lekko się zarumieni, przełóż łopatką na drugą stronę.
Podawaj naleśniki na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;)
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki po amerykańsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: lelum/kuchniaagaty.pl
undefined