Jakie są zalety pieczarek?
Pieczarki często goszczą w naszych kuchniach. Można dostać je o każdej porze roku w niemal wszystkich sklepach. Powszechnie uważa się, że nie są one zbyt pożywne. Prawda jest o wiele bardziej zaskakująca.
Jakie sekrety skrywają pieczarki?
Bez wątpienia pieczarki cechują się wyjątkowymi walorami smakowymi. Ostatnio wspominaliśmy o gołąbkach z ich dodatkiem. Dziś skupimy się na tym, co można znaleźć w ich wnętrzu. Wiele osób może być tym zaskoczonych.
Przeważnie pieczarki uznawane są za produkt, który nie ma wielu składników odżywczych. Okazuje się, że niepozorne grzyby skrywają w sobie prawdziwe bogactwo. Co dostarczamy swojemu organizmowi, poprzez zajadanie pieczarek?
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Onet Gotowanie, pieczarki są źródłem potasu, miedzi, selenu, jodu, błonnika, witamin A, E, witamin z grupy B oraz witaminy D. Jednak to dopiero początek korzyści, które płyną z jedzenia tych białawych grzybów.
Pieczarki mogą wspomóc naszą walkę ze zbędnymi kilogramami. Wszystko za sprawą niskokaloryczności oraz wysokiej zawartości błonnika. Portal Onet Gotowanie donosi, że naukowcy z Johns Hopkins Weight Management Center zalecają osobom na diecie zastąpienie czerwonego mięsa pieczarkami.
Pieczarki mogą Cię zaskoczyć swoimi właściwościami
Już powyższe informacje zachęcają do sięgnięcia po pieczarki. Portal Onet Gotowanie informuje, że popularne grzyby dzięki zawartości potasu i niskiej ilości sodu obniżają ciśnienie krwi. Pieczarki pomagają również utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu.
Okazuje się, że pieczarki mogą wspomóc również naszą odporność. Dzieje się tak między innymi za sprawą selenu, który odpowiada zwiększenie się liczby przeciwciał. Poprawienie odporności potwierdzili lekarze z Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University.
Warto również zauważyć, że pieczarki dostarczają nam kwasu foliowego, którego niedobory mogą prowadzić do zahamowania wzrostu komórek, stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka oraz bóle głowy. Portal Onet Gotowanie donosi, że już 100 g pieczarek zaspokaja 4% zalecanej dziennej dawki kwasu foliowego.
Pieczarki są zdrowsze, niż można by się tego spodziewać. Z pewnością warto dodać je do swojego jadłospisu. Grzyby dobrze sprawdzają się w wyjątkowo smakowitej zapiekance, która przyprawia o szybsze bicie serca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet Gotowanie