Smakosze.pl Przepisy Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne
canva/elenahramovaphotos

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

7 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czas na odmianę. Na odmianę smakową i jakościową. Jeśli zawsze robisz ciasto naleśnikowe z mlekiem, dziś przygotuj naleśniki bez grama mleka i wody. Będą puszyste, lekkie i pyszne. Wystarczy, że dodasz do nich piwo. Takie naleśniki będą idealne z wytrawnym farszem.

Kto nie szuka, nie znajduje. Jeśli nie szukasz nowych pomysłów, nowych rozwiązań, w twoim życiu będzie wiało nudą. Tak jest też w kuchni. Jedzeniem nawet najpyszniejszych potraw, można się znudzić. Warto więc od czasu do czasu przetestować nową recepturę. Nawet jeśli jest to nowy przepis na niby już dobrze znane naleśniki.

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Składniki:

  • 2 jajka

  • mała puszka jasnego piwa

  • olej

  • 3/4-1 szklanka mąki

  • świeże, posiekane zioła, np. koperek, szczypiorek, bazylia, oregano

  • szczypta soli

Przygotowanie naleśników z piwem

Do miski wybij jajka, wlej piwo i 1 łyżkę oleju, całość energicznie wymieszaj ubijaczką lub krótko zmiksuj mikserem.

Dalej mieszaj, wsypując stopniowo mąkę i szczyptę soli. Wsyp jej tyle, by ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Odstaw na 10 minut.

Patelnię do naleśników rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta naleśnikowego. Smaż, aż naleśniki będą z obu stron rumiane.

Naleśniki zdejmij z patelni, układaj w stosik, by nie obeschły. A najlepiej od razu kładź na nich farsz i podawaj polane np. jogurtem naturalnym.

Farszem do takich naleśników mogą być np. pokrojone warzywa — pomidor, ogórek, cebula. Piwne naleśniki możesz też podać z twarożkiem ze szczypiorkiem lub wędzonym łososiem.

Więcej inspiracji na naleśniki znajdziesz na naszej stronie. Szczególnie polecamy przepis na miękkie naleśniki budyniowe , a także na naleśniki na majonezie .

piwo
piwo

Źródło zdjęcia: canva/pedrosala

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy