Naleśniki korzenne krok po kroku - idealne na śniadanie
Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym sposobem na posiłek, gdyż można zrobić je zarówno na słodko, z owocami czy białym serem, oraz na słono z serem i mięsem. Tym razem prezentujemy naleśniki korzenne. Wystarczy dosypać do ciasta odrobinę przyprawy do piernika, a naleśniki będą pysznie smakować i pięknie pachnieć.
Naleśniki potrafią wywołać uśmiechy na twarzach nawet największych niejadków. Dopasowanie składników do danej osoby nie jest trudne, ponieważ z naleśnikami można podać praktycznie wszystko.
Ten przepis pozwala zrobić jednak bardziej słodki wariant, który świetnie smakuje ze świeżymi owocami, kwaśną śmietaną z cukrem czy białym serem wymieszanym z esencją waniliową i cukrem. Dlatego sprawdzi się szczególnie jako deser.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Naleśniki z korzennymi przyprawami
Wykonanie ciasta o odpowiedniej gęstości, a także poprawne usmażenie, bez przypalania czy rozrywania się naleśników, nie jest wcale taką prostą sztuką. Dlatego prezentujemy najlepsze proporcje składników, które ułatwią pracę.
Przyprawy korzenne są szczególnie popularne zimą, gdyż rozgrzewają i świetnie pasują do zimowej aury. Warto je jeść przez cały rok, ponieważ bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Na naszym portalu można przeczytać mnóstwo interesujących newsów i przepisów, które zaciekawią każdego smakosza. W tym artykule zdradzamy plany Prawa i Sprawiedliwości wobec otwartych w niedzielę sklepów o statusie placówek pocztowych. Ten tekst poświęcony został przepisowi na najlepsze kotlety schabowe, które dzięki jednemu łatwo dostępnemu dodatkowi, są wyjątkowo smaczne i soczyste.
Przepis na korzenne naleśniki
Składniki:
-
100 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
szklanka mleka
-
2 łyżeczki oleju
-
sól
-
w łyżeczki przyprawy do piernika
Zacznij od przesiania mąki przez sitko. Dzięki temu ciasto będzie gładkie i o wiele łatwiej połączą się składniki. Następnie wlej do miski mleko, olej, wbij dwa jajka, dopraw solą oraz przyprawą do piernika.
Zacznij mieszać za pomocą rózgi. Możesz wykorzystać także mikser, dzięki czemu mieszanie będzie znacznie szybsze. Gdy masa stanie się gładka i uzyska odpowiednią konsystencję, odstaw ją na 15 minut.
Przed smażeniem przemieszaj szybko ciasto. Na patelni do naleśników rozgrzej odrobinę oleju i wylej porcję ciasta. Rozprowadź ją po dnie. Smaż obie strony na złocisty kolor. Podawaj ze swoimi ulubionymi słodkimi dodatkami. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: filozofiasmaku.pl