Smakosze.pl
Kotlet schabowy

pixabay.com/takedahrs

Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

12 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety schabowe należą do kategorii dań, które na naszych stołach pojawiają się wyjątkowo często. Ich smak i chrupkość podbija podniebienia Polaków, którzy nie mogą obejść się bez tej potrawy. Jeśli chcesz, aby mięso było soczyste, posmaruj je przed panierowaniem odrobiną majonezu.

Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem - choć w książkach kucharskich zaczęły pojawiać się pod koniec XIX wieku, tak największą popularność zdobyły dopiero w połowie XX wieku, kiedy to bary mleczne coraz częściej je podawały.

Dzisiaj mnóstwo ludzi nie wyobraża sobie, żeby schabowe nie zostały podane na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Soczyste mięso, które rozpływa się w ustach, a także chrupiąca panierka sprawiają, że ciężko się im oprzeć.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Kotlety schabowe z niecodziennym składnikiem

Majonez nie musi być jedynie dodatkiem do potraw, czy częścią sosu do sałatki jarzynowej. Jego właściwości sprawiają, że mięso staje się odrobine bardziej miękkie i soczyste, co w przypadku kotletów schabowych, ulegającym łatwym przesuszeniom, jest wyjątkowo ważne.

Enzymy zawarte w żółtkach delikatnie zmiękczają mięso, a ocet rozluźnia jego strukturę oraz zapobiega uwalnianiu zbyt dużo wilgoci podczas smażenia. W dodatku dodanie majonezu do mięsa podbije jego smak i uczyni smaczniejszym.

Ogórki kiszone jako metoda na nieświeży oddech

Sok z ogórków doskonały na nieświeży oddech

CZYTAJ DALEJ

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Przepis na kotlety schabowe z majonezem

Składniki:

  • 400 g schabu - 4 duże kotlety

  • 1 średnie jajko

  • 1 łyżka majonezu

  • po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki

  • łyżka soku z cytryny

  • pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

  • 4 łyżki bułki tartej

  • olej roślinny do smażenia

Zacznij od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie uderzaj, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Dzięki folii zapobiegniesz rozpryskom mięsa, które mogą pobrudzić kuchnie i sprzęty w niej stojące.

Następnie rozbite kotlety przełóż do miski. Dodaj jajko, majonez, siekane zioła oraz sok z cytryny. Wymieszaj całość, aż marynata pokryje równą warstwą mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na godzinę przed smażeniem wyjmij mięso z lodówki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju roślinnym. Gdy z obu stron kotlety uzyskają piękną, złotą barwę i chrupkość, wyłóż je na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T164553.051

Smażony kotlet schabowy

Źródło: Dejan Kolar, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >