Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe
Kotlety schabowe należą do kategorii dań, które na naszych stołach pojawiają się wyjątkowo często. Ich smak i chrupkość podbija podniebienia Polaków, którzy nie mogą obejść się bez tej potrawy. Jeśli chcesz, aby mięso było soczyste, posmaruj je przed panierowaniem odrobiną majonezu.
Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem - choć w książkach kucharskich zaczęły pojawiać się pod koniec XIX wieku, tak największą popularność zdobyły dopiero w połowie XX wieku, kiedy to bary mleczne coraz częściej je podawały.
Dzisiaj mnóstwo ludzi nie wyobraża sobie, żeby schabowe nie zostały podane na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Soczyste mięso, które rozpływa się w ustach, a także chrupiąca panierka sprawiają, że ciężko się im oprzeć.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej
Kotlety schabowe z niecodziennym składnikiem
Majonez nie musi być jedynie dodatkiem do potraw, czy częścią sosu do sałatki jarzynowej. Jego właściwości sprawiają, że mięso staje się odrobine bardziej miękkie i soczyste, co w przypadku kotletów schabowych, ulegającym łatwym przesuszeniom, jest wyjątkowo ważne.
Enzymy zawarte w żółtkach delikatnie zmiękczają mięso, a ocet rozluźnia jego strukturę oraz zapobiega uwalnianiu zbyt dużo wilgoci podczas smażenia. W dodatku dodanie majonezu do mięsa podbije jego smak i uczyni smaczniejszym.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.
Przepis na kotlety schabowe z majonezem
Składniki:
400 g schabu - 4 duże kotlety
1 średnie jajko
1 łyżka majonezu
po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
4 łyżki bułki tartej
olej roślinny do smażenia
Zacznij od dokładnego rozbicia kawałków schabu przy pomocy tłuczka do mięsa. Mięso włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i delikatnie uderzaj, przekładając co chwila mięso na drugą stronę. Dzięki folii zapobiegniesz rozpryskom mięsa, które mogą pobrudzić kuchnie i sprzęty w niej stojące.
Następnie rozbite kotlety przełóż do miski. Dodaj jajko, majonez, siekane zioła oraz sok z cytryny. Wymieszaj całość, aż marynata pokryje równą warstwą mięso. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż ją do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na godzinę przed smażeniem wyjmij mięso z lodówki. Obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju roślinnym. Gdy z obu stron kotlety uzyskają piękną, złotą barwę i chrupkość, wyłóż je na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju. Smacznego.
Źródło: Dejan Kolar, Getty Images Signature Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl