Jaka jest najlepsza kapusta na gołąbki?
Smakowite gołąbki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy wielbiciel kulinariów doskonale zdaje sobie sprawę, że jednym z najważniejszych składników jest oczywiście kapusta. Istnieje wiele odmian tego warzywa. Najlepiej wybrać holenderską kapustę, którą określa się mianem coolwrap.
Nie da się ukryć, że gołąbki zaliczają się do grona kultowych rodzimych specjałów, obok których nie sposób przejść obojętnie. Czasami podczas przygotowań kapusta potrafi znacząco utrudnić pracę. Zawijanie pójdzie o wiele łatwiej, jeśli wykorzystamy specjalną odmianę warzywa.
Kapusta idealna do zawijania gołąbków
Gołąbki są absolutnym kulinarnym szlagierem. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby wyborne zawiniątka z kapusty. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite pieczone gołąbki. Dziś pod lupę weźmiemy kwestię kapusty.
Kapusta często gości w Polskiej kuchni. Niedawno podzieliliśmy się recepturą na wyborną surówkę, która idealnie nadaje się do rozmaitych dań. Rzecz jasna w gołąbkach, również nie może zabraknąć kapusty.
Przeważnie gołąbki zawijamy w liście białej kapusty. Okazuje się, że istnieje odmiana warzywa, która sprawdzi się o wiele lepiej. Mowa o holenderskiej kapuście, która nazywana jest coolwrap. Można to przetłumaczyć jako „wygodne owijanie”.
Już sama nazwa wskazuje, że kapusta coolwrap może dobrze sprawdzić się, gdy w grę wchodzą gołąbki. Holenderskie warzywo wyróżnia się na tle innych swoim kształtem. Kapusta jest delikatnie spłaszczone.
(Canva / PicturePartners)
Gołąbki będą jeszcze prostsze w przygotowaniu
Kształt kapusty sprawia, że o wiele łatwiej zawijać w nią rozmaite smakołyki. Warto również zauważyć, że coolwrap ma bardzo wytrzymałe liście, które jednocześnie charakteryzują się sporą elastycznością.
Liście kapusty coolwrap nie wymagają wcześniejszego podgotowywania. Tym samym gołąbki przyrządzimy znacznie szybciej niż ma, to miejsce w przypadku standardowego warzywa. Zawijanie farszu stanie się czystą przyjemnością.
Holenderska kapusta ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Większość jej liści ma podobną wielkość. W związku z tym przyrządzone przez nas gołąbki będą takie same. Gotowe danie będzie prezentowało się znacznie lepiej.
Niezwykłą kapustę można dostać w niektórych polskich sklepach. Czasem pojawia się ona w supermarketach Biedronka. Oczywiście kapusta dobrze sprawdza się w innych daniach. Przykładem są, chociażby tortille. Wystarczy placek zastąpić liściem kapusty. Specjał podany w takiej formie będzie o wiele zdrowszy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl