Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Naleśniki z 2 składników? Nic prostszego. Nie potrzebujesz nawet jajek i mleka
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 20.10.2022 10:46

Naleśniki z 2 składników? Nic prostszego. Nie potrzebujesz nawet jajek i mleka

naleśniki z płatków owsianych
Canva / Oleg

Uważasz, że przyrządzenie naleśników z zaledwie 2 składników jest niemożliwe? A jednak. Naleśniki bez jajek i mleka są na wyciągnięcie ręki. Wystarczą płatki owsiane i odrobina wody, aby usmażyć placki idealne na każdą okazję.

Naleśniki z płatków owsianych sprawdzą się o każdej porze dnia. Możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno słodkich jak i wytrawnych dań, z powodzeniem zastąpią również tradycyjne pieczywo. Polecamy ten przepis wszystkim, również osobom na diecie wegańskiej i bezglutenowej.

Przepis na rewolucyjne naleśniki bez jajek i mleka

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych

  • 3 szklanki wody

  • szczypta soli (opcjonalnie)

Jak usmażyć fantastyczne naleśniki z płatków owsianych?

Do przygotowania niezwykłych naleśników bez jajek i mleka potrzebujesz blendera. Wsyp do urządzenia 3 szklanki płatków i zalej je 3 szklankami wody, ewentualnie dopraw odrobiną soli. Zmiksuj składniki ze sobą.

Naleśniki bez jajek i mleka możesz przygotować z masy gładkiej lub takiej, w której wyczuwalne będą fragmenty płatków owsianych. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Ciasto o odpowiedniej konsystencji przelej do miski.

Niewielkie porcje ciasta na naleśniki z płatków owsianych wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Podgrzewaj pod przykryciem do momentu, aż naleśnik widocznie się zetnie na całej powierzchni. Przewróć go wtedy na drugą stronę i podsmażaj już bez przykrycia.

Naleśniki z płatków owsianych powinny być ładnie zrumienione z obu stron. Tak usmażone placuszki przekładaj na talerz i pozostaw przykryte ściereczką na ok. 10 minut. Po tym czasie elastyczne naleśniki bez jajek i mleka możesz podawać w wybrany przez siebie sposób. Naleśniki bez jajek i mleka niejedno mają imię. Dla fanów tradycji polecamy tę recepturę.

Canva / YelenaYemchuk
Canva / YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: