Naleśniki z 2 składników? Nic prostszego. Nie potrzebujesz nawet jajek i mleka
Uważasz, że przyrządzenie naleśników z zaledwie 2 składników jest niemożliwe? A jednak. Naleśniki bez jajek i mleka są na wyciągnięcie ręki. Wystarczą płatki owsiane i odrobina wody, aby usmażyć placki idealne na każdą okazję.
Naleśniki z płatków owsianych sprawdzą się o każdej porze dnia. Możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno słodkich jak i wytrawnych dań, z powodzeniem zastąpią również tradycyjne pieczywo. Polecamy ten przepis wszystkim, również osobom na diecie wegańskiej i bezglutenowej.
Przepis na rewolucyjne naleśniki bez jajek i mleka
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
3 szklanki wody
szczypta soli (opcjonalnie)
Jak usmażyć fantastyczne naleśniki z płatków owsianych?
Do przygotowania niezwykłych naleśników bez jajek i mleka potrzebujesz blendera. Wsyp do urządzenia 3 szklanki płatków i zalej je 3 szklankami wody, ewentualnie dopraw odrobiną soli. Zmiksuj składniki ze sobą.
Naleśniki bez jajek i mleka możesz przygotować z masy gładkiej lub takiej, w której wyczuwalne będą fragmenty płatków owsianych. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Ciasto o odpowiedniej konsystencji przelej do miski.
Niewielkie porcje ciasta na naleśniki z płatków owsianych wylewaj na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Podgrzewaj pod przykryciem do momentu, aż naleśnik widocznie się zetnie na całej powierzchni. Przewróć go wtedy na drugą stronę i podsmażaj już bez przykrycia.
Naleśniki z płatków owsianych powinny być ładnie zrumienione z obu stron. Tak usmażone placuszki przekładaj na talerz i pozostaw przykryte ściereczką na ok. 10 minut. Po tym czasie elastyczne naleśniki bez jajek i mleka możesz podawać w wybrany przez siebie sposób. Naleśniki bez jajek i mleka niejedno mają imię. Dla fanów tradycji polecamy tę recepturę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Klasyczne cepeliny z mięsem. Dawny specjał nie mógł obejść się bez 1 dodatku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama