Smakosze.pl Porady Namocz w nim grzyby na pierogi z kapustą, a ugotują się o wiele szybciej. Co za hit
Canva / pixelshot

Namocz w nim grzyby na pierogi z kapustą, a ugotują się o wiele szybciej. Co za hit

30 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Moczenie grzybów jest nieodłącznym rytuałem przed świętami. Grzybowa kąpiel najczęściej odbywa się w zimnej lub ciepłej wodzie. My znamy jednak znacznie lepszy sposób na przygotowanie tego produktu do spożycia. Namocz grzyby w osolonym mleku i przekonaj się, ile korzyści to ze sobą niesie.

Grzyby wymagają namoczenia przed dodaniem do świątecznego farszu. W tym gorącym okresie każda minuta jest na wagę złota. Czy można przyspieszyć moczenie grzybów oraz ich gotowanie? Dzięki jednemu prostemu trikowi wszystko jest możliwe.

Jak wygląda moczenie grzybów w mleku?

Zapomnij o moczeniu grzybów w wodzie . Po wypróbowaniu staropolskiego sposobu z mlekiem już nigdy nie wrócisz do starych przyzwyczajeń. Poniżej przybliżamy nieco ten temat.

Dzięki kąpieli w mleku, grzyby zyskują wyjątkowo delikatny smak . Ta metoda moczenia grzybów pozwala ponadto pozbyć się z nich posmaku goryczki . Mięciutkie i aksamitne dary lasu idealnie nadają się do późniejszego wykorzystania do rozmaitych farszy .

Jak przeprowadzić moczenie grzybów w mleku? Wystarczy oczyścić je z ewentualnych zanieczyszczeń i zalać ciepłym mlekiem . Do płynu należy oddać również szczyptę soli . Tak przygotowane grzyby powinny moczyć się ok. 5-6 godzin , zależnie od ich gatunku oraz wielkości.

Jakie dodatkowe korzyści niesie za sobą moczenie grzybów w mleku?

Choć moczenie grzybów w mleku samo w sobie daje rewelacyjne rezultaty, okazuje się, że pożytku jest znacznie więcej . Kąpiel w nabiale skraca czas potrzebny do ugotowania grzybów . Leśne zbiory stają się odpowiednio miękkie nawet trzykrotnie szybciej .

Moczenie grzybów w wodzie wymaga ich późniejszego gotowania przez ok. 90 minut . Nie zawsze możemy sobie na taką ilość czasu pozwolić, zwłaszcza w okresie świąt. Łatwo można jednak zredukować tę liczbę .

Grzyby moczone w mleku gotują się znacznie szybciej, niż te z wody. Trzonki i kapelusze są wystarczająco miękkie już w nawet 30-60 minut . Pamiętać należy jedynie o tym, aby nie przesadzić z ilością soli do gotowania . Nieco smaku grzyby zyskały bowiem już podczas moczenia się w osolonym mleku . Suszone grzyby możesz łatwo zastąpić innym składnikiem . Intensywny aromat suszonych grzybów zachowasz dzięki ich właściwemu przechowywaniu .

Canva / arfo
Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy