Czym zastąpić w uszkach suszone grzyby? Mamy najlepszą propozycję
Uszka z kapustą i grzybami są jedną z 12 tradycyjnych potraw świątecznych. Jeśli jednak nie zadbaliście wcześniej o zapas suszonych grzybów, lub zwyczajnie nie przepadacie za ich smakiem, mamy bardzo prostą radę. Apetyczne nadzienie do uszek bez trudu przygotujecie z łatwo dostępnych pieczarek.
Do przygotowania smakowitego farszu do uszek potrzebujecie dosłownie kilku składników. Jego przyrządzenie jest przy tym niesamowicie proste. Farsz z pieczarkami to danie postne i jako takie śmiało może znaleźć się na świątecznym stole. Domownicy będą pozytywnie zaskoczeni.
Przepis na niezwykły farsz do uszek
Składniki:
500 g pieczarek
2 łyżki masła
1 mała cebula
posiekana natka pietruszki
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Pieczarkowy farsz do uszek krok po kroku
Pieczarki do farszu do uszek dokładnie oczyść. Pokrój grzyby w drobną kostkę. Następnie na patelni dobrze rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojone pieczarki.
Grzyby do farszu do uszek smaż, cały czas mieszając, do momentu odparowania puszczonej przez nie wody. W międzyczasie przygotuj cebulę do farszu. Warzywo obierz i drobno posiekaj. Dodaj je do podsmażonych pieczarek.
Zawartość patelni trzymaj na ogniu do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie farsz do uszek dopraw za pomocą soli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Pod koniec wymieszaj całość z posiekaną natką pietruszki. Przygotowanym nadzieniem faszeruj ciasto na wigilijne uszka. Oryginalne uszka z dodatkiem suszonego owocu zaskakują niezwykłym smakiem. Sposób na tradycyjne uszka zdradziła Magda Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Największy błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci, co najcenniejsze
Świąteczna sałatka jarzynowa. 1 niezwykły składnik nadaje jej wyjątkowego smaku oraz koloru
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama