Smakosze.pl Przepisy Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości
canva/antares71, Getty Images

Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości

5 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie dziś rano więcej wolnego czasu niż zwykle, możecie przygotować na śniadanie coś wyjątkowego. Na przykład racuchy. Jednak ponieważ miały być niezwykłe, zróbcie racuszki z dodatkiem ubitego białka. Ten drobny dodatek nadaje im lekkości i sprawia, że będą dobrze napowietrzone i bardzo smaczne.

Racuchy robi się na bazie ciasta podobnego do naleśnikowego. Jest tylko gęściejsze i ma dodatek spulchniacza, dzięki któremu placuszki nabierają puszystości. Zwykle są to drożdże, soda oczyszczona lub proszek do pieczenia. Dzisiaj jednak zrobimy wyjątkowo puchate racuszki, do których oprócz proszku do pieczenia, dodamy też ubite na pianę białka. Ich lekkość was zachwyci.

Napowietrzone racuszki z dodatkiem ubitego białka. Drobny dodatek nadaje lekkości

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mleka

  • 3 jabłka

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuszków

Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej sól, cukier i proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek, żółtka dodaj do mąki. Wlej mleko i całość wymieszaj lub zmiksuj na gładkie ciasto.

Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki. Białka ubij na sztywno.

Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj. Dodaj ubite na pianę białka i całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na niej porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, by usunąć nadmiar tłuszczu. Oprósz je cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych przepisów na pyszne racuchy. Szczególnie polecamy recepturę na bananowe racuchy z kaszy manny , a także przepis Michela Morana na racuchy maślankowe .

piana z białek
piana z białek

Źródło zdjęcia: canva/ChrisPleskach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: elblag24, przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy