Smakosze.pl Przepisy Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste
Canva / WDnet Studio

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

29 stycznia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Racuchy drożdżowe są idealną słodką przekąską, zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Znamy sposób jak sprawić, aby były jeszcze lepsze. Wystarczy, że dodasz do ciasta 2 pokrojone drobno banany. Słodki owoc nada placuszkom wyjątkowej soczystości, a także przyjemnego bananowego posmaku.

Przygotowanie racuchów z bananami najlepiej zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Pamiętaj, że przygotowanie ciasta drożdżowego wymaga odpowiedniego czasu. Zarezerwuj 15 minut na rozruch drożdży i ok 60-90 minut na wyrośnięcie ciasta. Wyśmienity smakołyk wart jest każdej minuty oczekiwania.

Przepis na puszyste racuchy drożdżowe z bananami

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży

  • 400 ml ciepłego mleka

  • 1 jajko

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru

  • 2 dojrzałe banany

  • szczypta soli

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder do podania

Jak usmażyć cudownie puchate racuchy?

Mąkę oraz sól do racuchów przesyp do miski i wymieszaj. Uformuj dołek, włóż do niego pokruszone drożdże i zasyp je cukrem . Całość zalej 1 /2 szklanki ciepłego mleka, przykryj i odstaw na bok na 10-15 minut .

Po upływie tego czasu do miski wlej resztę mleka, wbij jajko i wymieszaj składniki na gładkie i elastyczne ciasto . Banany obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj owoce do ciasta i jeszcze raz wymieszaj składniki . Odstaw wszystko pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny .

Po upływie tego czasu ciasto na racuchy przemieszaj łyżką . Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz . Porcje ciasta nakładaj za pomocą łyżki i smaż z obu stron na rumiany kolor . Usmażone placuszki odsączaj z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawaj oprószone cukrem pudrem . Błyskawiczne racuchy z 2 składników to idealna propozycja dla wszystkich zabieganych . Sprawdź dlaczego warto włączyć banany do codziennego jadłospisu .

banany

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy