Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez drożdży, mąki i cukru. Puszyste racuchy zrobisz z zaledwie 2 składników

Bez drożdży, mąki i cukru. Puszyste racuchy zrobisz z zaledwie 2 składników

Racuchy z dwóch składników
canva/ninikas

Racuchy można przyrządzić bez drożdży, mąki czy dodatku cukru. Tym razem wykorzystamy jedynie jajka i wiórki kokosowe, a placuszki i tak będą smaczne. Doskonale sprawdzą się jak słodkie i sycące śniadanie dla całej rodziny. Musicie spróbować.

Smaczne racuchy nie muszą zawierać jabłek, cukru i drożdży. Nietypowy smakołyk, który dziś wam proponujemy, nie wymaga także zastosowania mąki. W naszym przepisie zastosujemy jedynie wiórki kokosowe oraz jajka, by w kilka chwil przygotować pyszne placuszki.

Zrobienie lekko słodkich racuchów z dwóch składników nie jest skomplikowane, choć przyda się mikser oraz dobry młynek, jeśli dysponujecie jedynie dość grubymi wiórkami kokosowymi. Produkt powinien mieć konsystencję zbliżoną do mąki, a białka jaja trzeba będzie ze starannie ubić, by nadać smakołykowi lekkości.

Przepis na znakomite racuchy bez drożdży

Składniki:

  • 2 duże jaja

  • 4 białka

  • 100 g drobnych wiórków kokosowych

  • olej rzepakowy do smażenia

Do podania:

Jak zrobić puszyste racuchy? Wystarczą 2 składniki

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie stopniowo wsypujemy wiórki kokosowe, ostrożnie mieszając masę.

Racuchy smażymy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju. Gdy będą już gotowe, przenosimy je na talerz i podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: jeśli macie ochotę, możecie też usmażyć racuchy na maśle klarowanym. Będą miały przyjemny delikatny posmak i aromat.

Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na racuchy. Szczególnie polecamy rozpływającą się w ustach odsłonę przyrządzaną na jogurcie. Być może spodoba wam się też wersja wytrawna z dodatkiem mięsa.

Racuchy z dwóch składników są pyszne
canva/irynamelnykphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: