Nasze babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś praktycznie nikt o niej nie pamięta
Pierogi często okraszamy cebulką lub skwarkami. Nasze babcie jednak polewały je czymś zupełnie innym. Smażona śmietana dziś jest już niemalże zapomniana, a kremowy dodatek do mącznych dan kiedyś był niezwykle popularny. Przypominamy, jak go przygotować.
Słodka śmietana do pierogów z owocami nikogo nie zdziwi. A czy wiecie, że dawniej do wytrawnej wersji rarytasu również stosowano taki dodatek? Śmietaną nie tylko polewano danie, ale też wcześniej podsmażano ją na patelni wraz z masłem.
Jaka śmietana będzie dobra do smażenia?
Kiedyś do zrobienia okrasy wykorzystywano nabiał, który zebrał się na powierzchni mleka pochodzącego od krowy. Był on tłusty, a po podgrzaniu stawał się kremowy i niesamowicie smaczny.
Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiej okrasy, warto się skusić. Wybierzcie śmietanę, która zawiera minimum 18% procent tłuszczu. Sięgając po produkt z wyższą jego zawartością, nawet dodatek masła nie będzie konieczny.
Zwróćcie tylko koniecznie uwagę na ewentualne dodatki w nabiale. Niektórzy producenci oszukują i dodają do śmietany skrobię ziemniaczaną lub inne zagęstniki i stabilizatory. Z takiego wyrobu ciężko bezie uzyskać smaczną okrasę.
Jak przygotować smażoną śmietanę do pierogów?
Na patelni z nieprzywierającą powłoką topimy łyżkę masła. Gdy lekko zawrze, wrzucamy całe opakowanie śmietany 18% (o masie 200 g). Zwiększamy moc palnika z minimum i podgrzewamy, aż utworzą się grudki.
Ustawiamy średni ogień i dalej smażymy. Lekko zrumieniona, złocista śmietana będzie idealna. Polewamy nią pierogi od razu po przyrządzeniu. Okrasa nadaje się także do klusek, makronów i ziemniaków. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka smacznych pomysłów na pierogi. Szczególnie polecamy roślinne ruskie oraz wyjątkowo prosty patent na podlaski specjał z zieloną soczewicą i boczkiem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Wystarczy 1 sztuczka szefów kuchni
-
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. Przepis na deser podbija Internet
Źródło: beszmel.se