Natrzyj i upiecz podlewając uwielbianym napojem. Domowy boczek na kanapki robi się niemal sam
Domowy, pieczony boczek będzie pysznym dodatkiem do pieczywa. Wystarczy, że natrzesz mięso przyprawami, ewentualnie zrolujesz, podlejesz piwem i wstawisz do piekarnika. Mięso przyrządzone w ten sposób jest naprawdę pyszne. Nie umywa się do niego żadna kupna wędlina.
Boczek pieczony w formie rolady wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest soczysty i bardzo aromatyczny, z przypieczoną, chrupiącą skórką. Boczek najlepiej smakuje po schłodzeniu, pokrojony w cienkie plasterki i podany do chleba. Jednak wśród smakoszy z pewnością znajdą się wielbiciele ciepłej wersji.
Najlepszą przyprawą do boczku i mięsa wieprzowego jest majeranek, czosnek, miód i papryka mielona. To dzięki tym dodatkom boczek, karkówka, czy schab zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Dziś upieczemy boczek z dodatkiem jasnego piwa, dzięki czemu jego smak będzie jeszcze bogatszy.
Piwo zapobiega przesuszeniu się mięsa podczas pieczenia. Boczek nabiera charakteru i wyraźnego smaku. Alkohol pod wpływem wysokiej temperatury całkowicie się ulatnia, zostaje jedynie aromat. Boczek pieczony w piwie jest niezwykle soczysty i miękki.
Rolada z boczku na obiad i kanapkę
Składniki:
-
1,5 kg boczku bez skóry
-
7-8 ząbków czosnku
-
3 łyżki suszonego majeranku
-
szklanka jasnego piwa
-
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
-
łyżeczka ostrej papryki mielonej
-
2,5 łyżki miodu
-
łyżka oliwy z oliwek
-
1,5 łyżeczki soli, pieprz
Jak upiec boczek? Nie ma lepszego przepisu
Boczek umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. W misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek z miodem, majerankiem, papryką słodką i ostrą. Marynatą natrzyj dokładnie mięso. Boczek zwiń ciasno, obwiąż sznurkiem i włóż do brytfanny.
Podlej piwem, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 1,5 godziny. Co jakiś czas obróć mięso na drugą stronę, żeby piekło się równomiernie. W razie potrzeby podlej jeszcze piwem.
Przygotuj pieczoną karkówkę według przepisu Ani Starmach oraz pieczony schab . Mięsa są idealne na ciepło do obiadu, jak i na zimno na kanapki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy farsz do pieczarek zrobisz z 4 prostych składników. Wszyscy będą prosić o dokładkę
-
Nie z rosołu, nie na wołowinie. Najpyszniejszą zupę pomidorową zrobisz na delikatnym mięsie
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama