Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy farsz do pieczarek zrobisz z 4 prostych składników. Wszyscy będą prosić o dokładkę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.02.2023 17:40

Najlepszy farsz do pieczarek zrobisz z 4 prostych składników. Wszyscy będą prosić o dokładkę

Najlepszy farsz do pieczarek zrobisz z 4 prostych składników. Wszyscy będą prosić o dokładkę
canva/alisafarow

Szukasz pomysłu na szybką i pyszną przekąskę? Proponujemy niezwykle smaczne pieczarki faszerowane. Nadzienie do nich zrobisz z 4 prostych składników, a efekt przerośnie najśmielsze oczekiwania. Takie małe danie sprawdzi się nawet na domówce. Przygotuj je wcześniej i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Pieczarki faszerowane są pyszną przekąską dla całej rodziny, a także dla gości. Możesz podać je również do obiadu, zimnej płyty, sałatki lub potraw z grilla. Pieczarki posmakują każdemu. Są miękkie, pełne smaku i aromatu.

Do przygotowania najlepszego nadzienia na pieczarki faszerowane potrzebujesz trzonków z pieczarek, cebuli, bułki tartej i sera żółtego. To podstawowe składniki, dzięki którym całe danie nabierze fantastycznego smaku.

Kluczowe są również dodatki do farszu, które podkreślają aromat całej potrawy. Czosnek, natka pietruszki i masło są absolutnie niezbędne, aby wydobyć ze składników nadzienia to, co najlepsze. Poznaj przepis na pieczarki faszerowane. Przygotujesz je błyskawicznie.

Pieczarki faszerowane. Nie ma lepszej przekąski

Składniki:

  • 10-12 dużych pieczarek

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • pół szklanki bułki tartej

  • 200 g sera żółtego w kostce

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

Najlepszy patent na pieczarki faszerowane

Z pieczarek odetnij trzonki i zetrzyj je na tarce. Posiekaj bardzo drobno cebulę i natkę pietruszki, zetrzyj na tarce ser. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj starte trzony pieczarek, oprósz solą, pieprzem i smaż kilka minut. Dodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę.

Dodaj natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj, odstaw. Kapelusze pieczarek poukładaj na blasze z papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przesmażone trzonki pieczarek wymieszaj z bułką tartą i startym serem.

Farszem napełnij kapelusze pieczarek. Całość wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, smacznego. Pomysł na równie smaczną przekąskę? Frytki z batatów oraz paszteciki z ciasta francuskiego. Nikt im się nie oprze.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Danie Grzyby Ser