Smakosze.pl Przepisy Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze
canva/rudisill

Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze

5 sierpnia 2022

Schabowy z kalafiora może brzmieć absurdalnie, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by pokrojone w plastry warzywo przyrządzić podobnie jak mięsny specjał — w chrupiącej panierce. Dodanie wędzonej papryki sprawi, że również smak będzie zbliżony. Spróbujecie koniecznie — kalafior w takim wydaniu jest przepyszny.

Jarski schabowy z kalafiora spodoba się nie tylko wegetarianom. Lekko chrupiące warzywo w pysznej panierce z dodatkiem wędzonej papryką będzie pełne aromatu. Warto choć raz się skusić, bo jest cudowne w smaku.

Przepis na znakomitego schabowego z kalafiora

Składniki:

  • 1 większy kalafior

  • 2 jaja

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • pół łyżeczki wędzonej papryki

  • szczypta chilli w proszku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić schabowego z kalafiora? To niezwykle proste

Kalafiora oczyszczamy z liści. Płuczemy go, a następnie kroimy — najpierw na pół, a potem każdą część w plastry o grubości 1 cm. Rozpadające się końce odkładamy — przydadzą się do innych dań.

Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy do nich przyprawy. Roztrzepujemy je. W drugim naczyniu umieszczamy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Plastry kalafiora zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce.

Smażymy bezpośrednio po opanierowaniu po 3-4 minuty z każdej strony. Schabowe z kalafiora podajemy na ciepło z młodymi ziemniakami z koperkiem i soczystą surówką lub kapustą zasmażaną . Smacznego.

Wskazówka: tak przygotowany kalafior będzie chrupiący również wewnątrz. jeśli wolimy bardziej miękkie warzywo, obgotujmy całą główkę przez 10-15 minut we wrzątku przed pocięciem jej na kotlety.

Jeśli od schabowego z kalafiora wolisz tradycyjną mięsną potrawę, zajrzyj na naszą stronę. W tym materiale znajdziesz wskazówki jak zrobić kotlet schabowy po chłopsku . Ten natomiast zawiera przepis na ten rarytas marynowany w piwie .

Schabowy z kalafiora jest znakomity
canva/Neyya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy