Nic nie pobije ogórków małosolnych Ani Starmach. Robi się je w ekspresowym tempie
Ogórki małosolne to prawdziwy smak lata. Na ten wyjątkowy przysmak czekamy cały rok. Teraz bez przeszkód możemy cieszyć się smakiem ogórków małosolnych. Przepis od Ani Starmach zachwyci smakoszy. Ogórki małosolne wychodzą pyszne i robi się je w błyskawicznym tempie.
Ogórki małosolne, czyli pyszny smak lata
Ogórki małosolne możemy jeść bez dodatków i chrupać je do woli, ale będą one też pysznym i zdrowym uzupełnieniem letniego obiadu. Pasują też jako dodatek do kanapek i sałatek. Warto korzystać z sezonu na te ogórki i włączyć je do swojego jadłospisu. Ogórki małosolne dostarczą nam witamin: A, C, E, K i witamin z grupy B.
Ta kiszonka zawiera też magnez, wapń, fosfor i potas. Dostarczą nam tez błonnika i beta-karotenu. Warto pamiętać, że są naturalnym źródłem prebiotyków. Przepis Ani Starmach na tę zdrową kiszonkę jest prosty i błyskawiczny. Koniecznie go wypróbuj.
Jak przygotować ogórki małosolne od Ani Starmach?
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 ½ litra wody
- 8 gałązek kopru
- 8 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki soli
Wodę zagotuj z solą- powinna się rozpuścić. Następnie ostudź wodę. Ogórki umyj, a ząbki czosnku obierz i przekrój na pół.
Na dnie glinianego naczynia ułóż gałązki kopru i czosnek. Połóż ogórki i przykryj je koprem. Dodaj pozostały czosnek i liście laurowe. Wszystko zalej wodą i przykryj talerzykiem.
Błyskawiczne ogórki od Ani Starmach
Ogórki małosolne od Ani Starmach przygotowuje się szybko i równie szybko można je jeść. Już po upływie doby można ich skosztować. Jednak najsmaczniejsze będą po 3 dniach. Czosnek i koper nadaje im wyrazisty smak.
Ogórki małosolne są bardzo chrupkie i trudno się im oprzeć. Po upływie dobry można już je chrupać. Będą też pysznym i bardzo zdrowym dodatkiem do letnich sałatek. Pisaliśmy o ogórkach małosolnych od Ewy Wachowicz. Podawaliśmy też patent Jaśka Kuronia na tę pyszną kiszonkę.
Źródło: aniastarmach.pl