Anna Starmach - jurorka programów: MasterChef i MasterChef Junior, dzięki którym zyskała sporą rozpoznawalność.
Doskonale znana z telewizji kucharka i restauratorka Anna Starmach podzieliła się swoim pomysłem na doskonałe letnie warzywa. Można potraktować je jako sałatkę na grilla albo osobne danie. To jedna z najbardziej letnich rzeczy, jakie można zjeść – może poza świeżymi owocami…
Jak wiosenno-letnia zupa to tylko z przepisem Anny Starmach. Poznaj jej łatwy sposób i według niego ugotuj zupę koperkową. Jej doskonały smak zachwyci całą rodzinę na tyle, że poproszą o niejedną dokładkę.
„Do odważnych świat należy”. Między innymi takimi słowami Anię Starmach pożegnała stacja TVN. Gwiazda przez ostatnie 12 lat współprowadziła tam jeden z najpopularniejszych programów – MasterChefa.
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i wyjątkowym smakiem. Ma właściwości lecznicze. Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na klasykę. Wychodzi pysznie!
Polacy lubią jeść kotlety schabowe. To danie kojarzy nam się z niedzielnymi obiadami z rodziną i beztroską z czasów dzieciństwa. To lubiane danie obiadowe przygotujemy w prosty sposób. Jednak Ania Starmach podczas smażenia schabowych nie używa smalcu. Stawia na zupełnie inny produkt.
Ogórki małosolne to prawdziwy smak lata. Na ten wyjątkowy przysmak czekamy cały rok. Teraz bez przeszkód możemy cieszyć się smakiem ogórków małosolnych. Przepis od Ani Starmach zachwyci smakoszy. Ogórki małosolne wychodzą pyszne i robi się je w błyskawicznym tempie.
Chłodnik jest pysznym, sezonowym przysmakiem, który w lecie idealnie sprawdzi się jako szybki, lekki obiad. Ania Starmach przygotowuje go bardzo prosto — zamiast gotować botwinę, podsmaża ją krótko z cebulą i czosnkiem, uzyskując znakomite efekty. Musicie spróbować.
Szukacie pierwszych wiosennych inspiracji na rabarbar? Koniecznie sprawdźcie przepis od Ani Starmach. Jej rabarbar pod kruszonką to prosta i pyszna przekąska. W przygotowaniu jest niemal tak szybki, jak szybko znika z talerzy.
Zupa chrzanowa jest tradycyjną potrawą, jeśli chodzi o wielkanocne święta. Zdecydowana w smaku potrawa rozpieszcza podniebienia wszystkich gości. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na ten klasyk polskiej kuchni. Dzięki dodatkowi słodkiej śmietanki nabiera on idealnie zbalansowanego smaku.
Naleśniki z sosem pomarańczowym są elegancką i niesamowicie smaczną, słodką wersją dobrze znanego rarytasu. Z przepisem Ani Starmach przygotujecie je w kilka chwil i oczarujecie nimi domowników. Potrawa doskonale sprawdzi się na deser, podwieczorek, a nawet na lekką kolację. Pochodzące z Francji crêpes Suzette, czyli deser składający się z naleśników i pysznego sosu z karmelizowanego cukru i masła doprawionego sokiem pomarańczowym, z łatwością przygotujecie w domu. Jedynym składnikiem, którego znalezienie będzie konieczne, jest likier pomarańczowy. Sekretem smaku tej odsłony delikatnych i cienkich naleśników jest bowiem flambirowanie, czyli podpalenie dania bezpośrednio przed podaniem. Pozwala ono na dosmaczenie potrawy, która finalnie jednak nie zawiera alkoholu. Przy okazji przysmak nabiera też przyje,nego karmelowego posmaku.
Gotowanie ziemniaków jest prostą czynnością. Wrzucamy warzywo do osolonego wrzątku i czekamy, aż zmięknie. Ania Starmach zamiast wody wybiera mleko kokosowe i aromatyczne przyprawy. Przygotujcie ziemniaki oraz kilka innych składników i koniecznie spróbujcie — smak jest nietuzinkowy. Smaczne ziemniaki gotowane w mleku kokosowym z pewnością pokochają amatorzy wyrazistych smaków i kuchni indyjskiej. Mieszanka ostrej papryczki, imbiru, czosnku i kokosa świetnie pasuje do miękkiego kremowego warzywa. Razem tworzą niezapomnianą kombinację, której trudno się oprzeć.
Lubicie lekkie kolacje? Jeśli tak, mamy dla was doskonałą propozycję. Zróbcie sałatkę grecką według receptury Ani Starmach. Jej przygotowanie zajmie kilkanaście minut, a zachwytom najbliższych z pewnością nie będzie końca. Kluczem do doskonałego smaku tej potrawy jest prostota.Sałatka grecka znana jest w Grecji pod nazwą wiejskiej. Jest to najprostsze danie, jakie można zamówić w każdej lokalnej knajpie. Trochę pokrojonych warzyw, do tego ser, oliwa i ocet. Danie to jest serwowane o każdej porze dnia, niektórzy są nawet w stanie zastąpić nim obiad. W upały rzeczywiście sprawdza się znakomicie. Smak sałatki greckiej w dużej mierze zależy od jakości i smaku jej składników. Warto więc do jej przyrządzenia wybrać aromatyczne i pełne smaku pomidory, ogórki i paprykę. Ich dopełnienie będzie stanowiła cebula, oliwki i ser feta. Najlepiej oryginalny.
Knedle ze śliwkami są daniem idealnym na słodką kolację czy śniadanie. Receptura Ani Starmach, oparta jest o proste produkty, które razem smakują wspaniale. Przygotowanie rarytasu jest niemalże ekspresowe. Koniecznie spróbujcie — dawno nie jedliście tak delikatnego, rozpływającego się w ustach przysmaku z owocami. Jeśli nie wiecie, jak podać śliwki, przepis na knedle może wam się spodobać. Propozycja Ani Starmach to połączenie ziemniaczanego ciasta z letnim owocem. Spodoba się każdemu, kto lubi klasykę kuchni polskiej w słodkim wydaniu. Skusicie się?
Kalarepa jest jednym ze smaczniejszych wiosennych warzyw. Ania Starmach proponuje pokroić ją w kostkę, podsmażyć i podać wraz z kalafiorem ziemniakami z koperkiem oraz jajkiem w koszulce. Pyszny wiosenny obiad doskonale uzupełni szklanka kefiru. Spróbujcie, a jeszcze nie raz się na niego zdecydujecie.Kalarepa może być świetnym składnikiem dań na ciepło. Tym razem, zanim zrobicie z niej surówkę, nie wyrzucajcie liści — z których uzyskacie fantastyczną zupę — a zamiast obiadowego dodatku przygotujcie lekki posiłek według wskazówek Ani Starmach. W tym wydaniu kalarepa jest wyśmienita.
Sprawdźcie, jakimi produktami Ania Starmach zastępuje jajka w potrawach. Ciężko uwierzyć, co zamiast nich dodaje na przykład do bezy albo do ciasta. Co ciekawe, alternatyw jest kilka, bo warto dobrać zamiennik do konkretnej potrawy. Możecie być jednak pewni, że raczej nikt nie zorientuje się, że w danym klasyku nie ma ani grama jajka. Jajka są zdrowe i pożywne, kryją bowiem w sobie mnóstwo składników odżywczych. W potrawach działają jak spoiwo, a ciastom i deserom dodają puszystości. Są jednak sytuacje, w których nie powinniśmy ich jeść. To względy zdrowotne, a więc nietolerancje i uczulenia. Czasami nie możemy ich użyć, bo po prostu nam ich zabrakło. I tu z pomocą przychodzi Ania Starmach, która ma kilka pomysłów na to, czym zastąpić jajka. Nie jest to jeden zamiennik, ale kilka dostosowanych do danej potrawy i funkcji, jakie pełni w niej jajko. Poznajcie te sprawdzone substytuty jajek, a już nigdy ich brak nie będzie dla was problemem.
Zdradzimy wam prosty patent Ani Starmach na pyszny obiad. Będzie nim pożywny makaron z pulpetami. Jeśli więc macie w swoich zapasach trochę mielonego mięsa i przecieru pomidorowego, skuście się na przygotowanie tego niebanalnego, a bardzo smacznego dania. Makaron z pulpetami w sosie powinien zadowolić zarówno wielbicieli mielonych kotletów, jak i tych, którzy kochają makaron. Jeśli jednak ktoś nie przepada za takim połączeniem, nic nie stoi na przeszkodzie, by pulpeciki podać np. z ryżem czy kaszą. Też będzie pysznie.
Naleśników nie odmówi żaden smakosz. Sięgając po przepis Ani Starmach nie tylko przygotujecie je wyjątkowo szybko, ale też uzyskacie niezwykle delikatny smakołyk, który spodoba się wszystkim domownikom. Koniecznie spróbujcie — już nigdy nie zrobicie inaczej. Naleśniki występują w wielu pysznych odsłonach. Przygotowanie najlepszego farszu jednak nie pomoże, jeśli wyjdą nam one grube, twarde i ciasto będzie się rwało. Z niezawodną recepturą Ani Starmach przygotujecie specjał bez niespodzianek. Kilka prostych składników wystarczy, by w niewielkim czasie stworzyć bazę do wielu dań. Spróbujecie?
Sernik już niebawem pojawi się na naszych stołach. Najlepszy wypiek uzyskamy, gdy wykorzystamy samodzielnie zmielony twaróg. Ania Starmach poleca, by mielić go więcej niż raz. Sprawdźcie, co jeszcze warto wiedzieć, nim zaczniemy pieczenie. Sernik przygotować można na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy wybierzmy klasyk — taki jak sernik krakowski — czy też wypiek urozmaicony np. o dodatek czekolady, kluczową rolę odegra jakość sera. Zdradzamy jak wybrać najlepszy produkt. Rady pochodzą wprost od Ani Starmach
Zupa pieczarkowa jest jedną ze smaczniejszych i wyjątkowo sycących kompozycji. Przepis Ani Starmach pozwoli ją wam przyrządzić wyjątkowo sprawnie. Zwłaszcza jeśli macie pod ręką gotowy bulion warzywny. Koniecznie spróbujecie tej zupy — jej smak was zachwyci. Zupa pieczarkowa jest wyjątkowo aromatycznym daniem, które bez problemu przyrządzicie w mniej niż godzinę. Podobnie jak pomidorową czy ogórkową, można ja przygotować na różne sposoby. Z przepisem Ani Starmach zrobicie jej najprostszą, zabielaną śmietaną wersję. Skusicie się?
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, kompot z suszu, niesie ze sobą zdrowotne właściwości, które działają zbawiennie na nasz układ trawienny. Nie bez przyczyny serwuje się go na koniec wigilijnej wieczerzy, którą możemy bez pardonu, ochrzcić największą ucztą w roku. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwością napar z suszonych owoców na stałe złączył się z naszą wigilijna tradycją.
Współcześnie wiele tradycyjnych i staropolskich dań odchodzi w zapomnienie, gdyż – nie oszukujmy się – często są po prostu niezbyt zdrowe i ciężkie. Jednak z pewnością nie można im odmówić tego, że kryją w sobie niesamowitą kaskadę smaków i aromatów. Są także przyrządzane z lokalnych produktów, co ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o ich jakość i przystępność. Warto od czasu do czasu wrócić do naszych kulinarnych korzeni i spróbować potraw, które z zapałem pałaszowali nasi przodkowie.
Dobrze wypieczona, rumiana, słodka przekąska, to z pewnością domena nadmorskich miejscowości, które w sezonie goszczą ogromne ilości ludzi, a obecne tam gofrownie do perfekcji opanowały szybki, a jednocześnie smaczny sposób, na chrupiące gofry.Gdy opadnie już wakacyjny szał, a za oknem zacznie się jesienna pogoda, przypomina nam się ten smakowity, wakacyjny aromat, a chęć na ciepłego gofra z bitą śmietaną, wraca do nas z podwójną siłą. Wiemy co zrobić, gdy już nie możesz wytrzymać bez gofra na deser! Przygotuj przekąskę w domu. Z przepisem Ani Starmach, to prostsze, niż myślisz!
Przygotowanie kiszonych ogórków jest dość łatwe, jednak trzeba pamiętać, aby ściśle stosować się przepisu. Odpowiednie proporcje uchronią nasze warzywa od zepsucia. Ogórki mają być lekko zakiszone, a nie spleśniałe. Ania Starmach podzieliła się z fanami swoim przepisem na tę kwaśną przekąskę. Zdradziła parę sekretów, dzięki którym, ogórki wychodzą idealne.
Obecnie najczęściej spotykana formą, w jakiej występuje to danie, jest zupa krem. Taką potrawę, gotuje się jak zwykłą zupę, jednak na koniec trzeba zmiksować wszystkie składniki, tak aby powstał jednolity krem. W ten sposób łączymy wszystkie smaki w jeden – skoncentrowany, intensywny i bardzo smaczny. Dzięki temu zabiegowi, zupa zyskuje bardzo gęstą strukturę i jest bardziej sycąca.
Gładkie i rozpływające się w ustach ziemniaczane purée to jeden z najlepszych dodatków do obiadu - szczególnie w wykonaniu Ani Starmach. Kucharka zaprezentowała swoją wersję tłuczonych ziemniaków, które mają wyjątkową teksturę. Starmach uzyskuje ją dzięki przepuszczeniu ziemniaków przez praskę, którą zwykle wykorzystuje się do zrobienia klusek śląskich. Purée z ziemniaków, czyli inaczej mówiąc tłuczone ziemniaki, tradycyjne przygotowywane jest z użyciem tłuczka. Takim sposobem kartofle ugniatały nasze babcie i mamy. Jest jednak lepsza metoda. Ania Starmach radzi, żeby odpuścić sobie tłuczek i wymienić go na praskę do ziemniaków. Narzędzie znajduje zastosowanie do robienia klusek śląskich, które potrzebują ziemniaków rozbitych na gładką masę. Tłuczkiem niestety bardzo ciężko usunąć wszystkie grudki.
Jeśli lubicie kulinarne zmagania w wykonaniu dzieci, mamy dla was dobrą wiadomość. Od niedzieli 6 marca Masterchef Junior wraca na antenę TVN. Jest jednak duża zmiana, która dotyczy składu jury. Oglądajcie program, najlepiej ze swoimi pociechami. Może też złapią bakcyla do gotowania.Masterchef Junior to program TVN z rodzaju talent-show. Rywalizują w nim dzieci w wieku 8-13 lat, które często potrafią gotować i piec lepiej niż niejeden dorosły.Ubiegłoroczna edycja cieszyła się dużą popularnością. Premierowe odcinki miały średnią oglądalność wynoszącą 1,38 mln osób.
Zakalec może przytrafić się dosłownie każdemu z nas, niezależnie od umiejętności kulinarnych - wystarczy jeden mały błąd i szanse na zakalec stają się ogromne. Według Ani Starmach nie należy się tym jednak przejmować - ciasto z czy bez zakalca smakuje, jak tłumaczy ekspertka, tak samo dobrze. Zakalec jest rzeczą stosunkowo częstą w przypadku ciast robionych przez amatorów. Nieznajomość sztuki pieczenia wynika najczęściej z braku doświadczenia, dlatego nie należy się poddawać.Warto także pamiętać, że istnieje ogromna grupa osób, które zakalec uwielbiają. Co ciekawe zalicza się do niej nawet sama Ania Starmach, która dała swoim fanom radę właśnie w kontekście cukiernictwa.
Doskonały sernik z owocami bez pieczenia? Ania Starmach ma sprawdzony przepis na taki deser. Wystarczy kilka składników i wolne popołudnie, by cieszyć się pysznym smakiem serka z morelami. Nie zapomnijcie tylko o biszkoptach. Skusicie się?Ania Starmach słynie z przyrządzania pysznych potraw, także deserów. Wystarczy wspomnieć jej doskonały przepis na brownie i prostą recepturę na wyśmienitą szarlotkę. Tym razem zdradzamy świetny sposób na sernik bez pieczenia, który zachwyci każdego amatora tych słodkich specjałów.