Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do małosolnych. Ten składnik to hit
Ogórki małosolne są obowiązkową pozycją w letnim menu. W niemal każdym gospodarstwie domowym nastawia się je przynajmniej raz w sezonie. Ewa Wachowicz nie stanowi w tym przypadku wyjątku i także przygotowuje te pyszne warzywa. Do swoich ogórków małosolnych dodaje jednak nietypowy składnik, jakim jest miód.
Ogórki małosolne od Chodakowskiej zachwycają smakiem
Przepis na ogórki małosolne jest banalnie prosty. Poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Dzięki kilku dodatkom warzywa nabierają wyjątkowego wyrazu. Niespodziewanej słodyczy zyskują dzięki odrobinie miodu.
Ewa Chodakowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej Instagrama, na swoje ogórki ma sprawdzony sposób. Dzięki niezawodnej recepturze gotowe do zajadania są już po 2-3 dniach. Po upływie tego czasu znikają jednak ze słoików błyskawicznie. Wypróbuj ten przepis koniecznie.
Syn Magdy Gessler zapłaci 5 tysięcy za 1/3 etatu. Właśnie szuka pracownikaPrzepis na ogórki małosolne od Ewy Chodakowskiej
Składniki:
- 2 kg ogórków
- korzeń chrzanu
- po 2 ząbki czosnku na litrowy słoik
- gałązki kopru
- kilka liści czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka miodu na słoik
Składniki na solankę:
- 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody
Jak przygotować doskonałe ogórki małosolne Chodakowskiej?
Warzywa na ogórki małosolne dobrze umyj. Poukładaj je ciasno w słoiku. Chrzan oraz czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dołóż je do naczynia z ogórkami.
Do słoika dodaj koper i liście czarnej porzeczki. Dosyp też ziarna gorczycy. Przygotuj solankę, rozpuszczając 1 łyżką soli w 1 l zagotowanej wody. Płyn odstaw do ostudzenia.
Do słoika z ogórkami dodaj miód. Następnie zalej całość przestudzoną solanką. Słoik przykryj, ale nie zakręcaj, i odstaw w suche zacienione miejsce. Pyszne ogórki małosolne gotowe będą do jedzenia po 2-3 dniach. Siostra Anastazja wie, jak uniknąć pustych w środku ogórków. Warzywa podane z tymi dodatkami zyskują zupełnie nowy, zaskakujący smak.
Źródłó: ewawachowicz