Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do małosolnych. Ten składnik to hit
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.07.2023 18:25

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do małosolnych. Ten składnik to hit

ogórki małosolne Ewy Wachowicz
Canva / iv-serg ; Instagram @ewawachowicz

Ogórki małosolne są obowiązkową pozycją w letnim menu. W niemal każdym gospodarstwie domowym nastawia się je przynajmniej raz w sezonie. Ewa Wachowicz nie stanowi w tym przypadku wyjątku i także przygotowuje te pyszne warzywa. Do swoich ogórków małosolnych dodaje jednak nietypowy składnik, jakim jest miód.

Ogórki małosolne od Chodakowskiej zachwycają smakiem

Przepis na ogórki małosolne jest banalnie prosty. Poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Dzięki kilku dodatkom warzywa nabierają wyjątkowego wyrazu. Niespodziewanej słodyczy zyskują dzięki odrobinie miodu.

Ewa Chodakowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej Instagrama, na swoje ogórki ma sprawdzony sposób. Dzięki niezawodnej recepturze gotowe do zajadania są już po 2-3 dniach. Po upływie tego czasu znikają jednak ze słoików błyskawicznie. Wypróbuj ten przepis koniecznie.

Syn Magdy Gessler zapłaci 5 tysięcy za 1/3 etatu. Właśnie szuka pracownika

Przepis na ogórki małosolne od Ewy Chodakowskiej

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • korzeń chrzanu
  • po 2 ząbki czosnku na litrowy słoik
  • gałązki kopru
  • kilka liści czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka miodu na słoik

Składniki na solankę:

  • 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody

 

Jak przygotować doskonałe ogórki małosolne Chodakowskiej?

Warzywa na ogórki małosolne dobrze umyj. Poukładaj je ciasno w słoiku. Chrzan oraz czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dołóż je do naczynia z ogórkami.

Do słoika dodaj koper i liście czarnej porzeczki. Dosyp też ziarna gorczycy. Przygotuj solankę, rozpuszczając 1 łyżką soli w 1 l zagotowanej wody. Płyn odstaw do ostudzenia.

Do słoika z ogórkami dodaj miód. Następnie zalej całość przestudzoną solanką. Słoik przykryj, ale nie zakręcaj, i odstaw w suche zacienione miejsce. Pyszne ogórki małosolne gotowe będą do jedzenia po 2-3 dniach. Siostra Anastazja wie, jak uniknąć pustych w środku ogórków. Warzywa podane z tymi dodatkami zyskują zupełnie nowy, zaskakujący smak.

łyżeczka miodu do ogórków maosolnych.png
Canva / stevepb z Pixabay 

Źródłó: ewawachowicz