Smakosze.pl Przepisy Nie dodaję go do soku z aronii. Jest przez to zdrowszy i ma więcej smaku
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Nie dodaję go do soku z aronii. Jest przez to zdrowszy i ma więcej smaku

30 sierpnia 2023

Sok z aronii jest prawdziwą bombą witaminową. Polecany dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Jego picie reguluje poziom glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu i sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki. Polecam przepis na sok bez pewnego dodatku. Dzięki temu sok z aronii ma jeszcze więcej smaku.

Sok z aronii, czyli pij go na zdrowie

Sok z aronii ma wiele wartości zdrowotnych i je go coraz więcej osób. Ten sok bogaty jest w polifenole, które zwalczają wolne rodniki i chronią przed skutkami stresu oksydacyjnego . Do tego obniża ciśnienie krwi i wspomagają układ odpornościowy. Sok z aronii pełen jest witaminy C, K i witamin z grupy B.

Oprócz tego ten dobroczynny dla naszego zdrowia sok jest bogaty w błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Działanie soku z aronii odczują też osoby, które chorują na cukrzycę i mają problem z nadmiernym przyrostem masy ciała.

aronia
Canva/Kichigin
Gdy brakuje mi czasu i pomysłów, szykuję taki obiad. Składniki zawsze mam w kuchni

Sok z aronii, czyli serce jak dzwon

Picie soku z aronii dobroczynnie wpływa na nasz układ sercowy. Ten napój podnosi poziom dobrego cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne . Chroni je tym samym przed uszkodzeniami i wylewami. Sok z aronii posiada też właściwości antynowotworowe.

Picie soku z aronii zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i przełyku. Oprócz tego dobroczynnie wpływa na narząd wzroku szczególnie u seniorów. Picie tego soku przyniesie wiele korzyści osobom z wrzodami żołądka. Podczas przyrządzania soku z aronii nie dodawaj do niego cukru. Sprawisz, że sok będzie jeszcze zdrowszy i będzie miał więcej smaku.

Jak zrobić sok z aronii?

Składniki:

  • 2 kg aronii
  • sok z 1 cytryny

Z tej porcji wyjdzie nam litr soku z aronii. Jeśli aronię zbieramy przed przymrozkami, to trzeba ją przemrozić w zamrażalniku, by pozbyć się cierpkiego posmaku. Przebraną aronię wkładamy do woreczka i do zamrażalnika na 48 godzin. Potem ją płuczemy w durszlaku pod gorącą wodą.

Umytą aronię rozdrabniamy blenderem i przekładamy na sito wyłożone gazą. Sok wyciskamy. Możemy sok wycisnąć przy pomocy sokowirówki. Odciśnięty miąższ z aronii możemy zalać przegotowaną wodą i za chwilę znów odcisnąć. Możemy też dodać do dżemu. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 25 minut. Pisaliśmy o soku z jeżyn. Podawaliśmy przepis na sok z aronii z dodatkiem pewnych liści.

sok z aronii
Canva/madaland

Źródło: YouTube/ @BabciaEwaGotuje

Ten owocowy galaretkowiec robię nawet bez żelatyny. Jest zdrowy i przepyszny, mogę go jeść codziennie
Od lat nie zabielam pomidorówki śmietaną. Koleżanka zdradziła mi lepszy patent, nigdy bym na to nie wpadła
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy