Nie dodaję go do soku z aronii. Jest przez to zdrowszy i ma więcej smaku
Sok z aronii jest prawdziwą bombą witaminową. Polecany dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Jego picie reguluje poziom glukozy we krwi, obniża poziom cholesterolu i sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki. Polecam przepis na sok bez pewnego dodatku. Dzięki temu sok z aronii ma jeszcze więcej smaku.
Sok z aronii, czyli pij go na zdrowie
Sok z aronii ma wiele wartości zdrowotnych i je go coraz więcej osób. Ten sok bogaty jest w polifenole, które zwalczają wolne rodniki i chronią przed skutkami stresu oksydacyjnego . Do tego obniża ciśnienie krwi i wspomagają układ odpornościowy. Sok z aronii pełen jest witaminy C, K i witamin z grupy B.
Oprócz tego ten dobroczynny dla naszego zdrowia sok jest bogaty w błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Działanie soku z aronii odczują też osoby, które chorują na cukrzycę i mają problem z nadmiernym przyrostem masy ciała.
Sok z aronii, czyli serce jak dzwon
Picie soku z aronii dobroczynnie wpływa na nasz układ sercowy. Ten napój podnosi poziom dobrego cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne . Chroni je tym samym przed uszkodzeniami i wylewami. Sok z aronii posiada też właściwości antynowotworowe.
Picie soku z aronii zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i przełyku. Oprócz tego dobroczynnie wpływa na narząd wzroku szczególnie u seniorów. Picie tego soku przyniesie wiele korzyści osobom z wrzodami żołądka. Podczas przyrządzania soku z aronii nie dodawaj do niego cukru. Sprawisz, że sok będzie jeszcze zdrowszy i będzie miał więcej smaku.
Jak zrobić sok z aronii?
Składniki:
- 2 kg aronii
- sok z 1 cytryny
Z tej porcji wyjdzie nam litr soku z aronii. Jeśli aronię zbieramy przed przymrozkami, to trzeba ją przemrozić w zamrażalniku, by pozbyć się cierpkiego posmaku. Przebraną aronię wkładamy do woreczka i do zamrażalnika na 48 godzin. Potem ją płuczemy w durszlaku pod gorącą wodą.
Umytą aronię rozdrabniamy blenderem i przekładamy na sito wyłożone gazą. Sok wyciskamy. Możemy sok wycisnąć przy pomocy sokowirówki. Odciśnięty miąższ z aronii możemy zalać przegotowaną wodą i za chwilę znów odcisnąć. Możemy też dodać do dżemu. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 25 minut. Pisaliśmy o soku z jeżyn. Podawaliśmy przepis na sok z aronii z dodatkiem pewnych liści.
Źródło: YouTube/ @BabciaEwaGotuje