Polacy zapomnieli o tych owocach. Można z nich zrobić najlepszy sok
Jeżyny są smaczne i cenne. Mniej popularne niż jagody czy maliny owoce również naddają się do sporządzenia przetworów. Szczególne cenny będzie sok, którego wykonanie jest niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Dlaczego warto sięgać po jeżyny?
Latem wybór owoców jest spory. Jeżyny niestety nie cieszą się tak dużą popularnością i bywa, że znalezienie ich na straganach graniczy z cudem. Warto jednak podjąć wysiłek, bo te słodkie jagodowe przekąska zawiera pokaźne ilości witamin i składników mineralnych.
Znajdziemy w nich m.in. działające przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo antocyjany, wzmacniającą odporność i wspierającą prawidłową pracę układu krwionośnego witaminę C, czy uznawaną za czynnik przeciwdziałający procesowi starzenia witaminę E.
W owocu obecne są również miedź, potas, żelazo i fosfor oraz błonnik i taniny, które biorą udział w regulacji szeregu procesów w naszym organizmie. Nic dziwnego, że nasze babcie przyrządzały z nich pełen smaku sok, którym raczyły się w zimowe wieczory.
Odkąd ich spróbowałam, robię je co roku. Ogórki po watykańsku to hit, nigdy nie jadłam lepszychPrzepis na sok z jeżyn na zimę
Choć wykonanie soku z owoców zawsze wiąże się z pewną startą błonnika, wciąż warto postawić na taki rodzaj przetworów. Jeżynowy wyrób będzie smakował wspaniale zarówno spożywany samodzielnie — tylko po rozcieńczeniu wodą — jak i w formie dodatku do ulubionych naparów.
Składniki:
- 500 g świeżych jeżyn
- 250 g cukru
- 15-20 ml soku z cytryny
- 50-60 ml wody
Jak zrobić sok z jeżyn? Cenny napój powstanie w mniej niż godzinę
Jeżyny dokładnie myjemy, przenosimy do dużego garnka i dodajemy wodę. Podgrzewamy około 20 minut — aż puszczą sok. Wtedy wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny.
Mieszamy i kontynuujemy gotowanie do czasu, aż cukier się rozpuści. Sok z jeżyn przelewamy przez gazę wprost do czystych słoików. Zakręcamy i studzimy ustawione do góry dnem.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z sezonowymi owocami w roli głównej. Oprócz soku z jeżyn polecamy zrobienie pysznych malin w syropie. Być może skusi was też znakomity dżem z agrestu.