Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten owocowy galaretkowiec robię nawet bez żelatyny. Jest zdrowy i przepyszny, mogę go jeść codziennie

Ten owocowy galaretkowiec robię nawet bez żelatyny. Jest zdrowy i przepyszny, mogę go jeść codziennie

Szybki deser bez pieczenia
Screen z filmu na kanale YouTube Leckere Minute

Galaretkowiec jest szybkim deserem. Wersję bez żelatyny przygotujecie w mniej niż 15 minut, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wybrednego łasucha. U mnie w domu znika ekspresowo. Wszyscy go uwielbiają.
 

Zachwycającego galaretkowca zrobisz bez żelatyny

Zamiast żelatyny — wymagającej uważnej pracy i czasu do stężenia — wykorzystamy agar-agar. Roślinny składnik tężeje bardzo szybko, więc deser przygotujecie ekspresowo. Masa z owocami będzie zaś pyszna i wprost rozpłynie się w ustach.

Składniki:

  • 8 g proszku agar-agar
  • 50 ml wody
  • 350 ml mleka
  • 200 g mleka skondensowanego
  • 200 g gęstego jogurtu
  • 2 kiwi
  • 3 mandarynki
  • 1 grejpfrut
  • garść malin lub borówki amerykańskiej

Dzięki agar-agar w szybkim deserze możemy wykorzystać kiwi, które utrudnia zastyganie żelatyny. Oczywiście możecie wybrać dowolne owoce — podaliśmy tylko kilka propozycji. Jak wygląda wykonanie szybkiego deseru? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Agar-agar szybko zastyga.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Leckere Minute
Ten sposób na fasolkę szparagową znam od babci. Sekret całego smaku tkwi w 1 dodatku

Jak zrobić galaretkowca bez żelatyny?

Zaczynam od oczyszczenia owoców i pokrojenia na mniejsze kawałki tych, którego tego wymagają. Część układam na dnie naczynia żaroodpornego, delikatnie dociskając je, by się przykleiły.

W dużym garnku podgrzewam agar-agar z wodą. Gdy masa będzie gładka i jednolita, wlewam mleko oraz mleko skondensowane. Kontynuuję podgrzewanie przez 2 minuty, cały czas mieszając zawartość garnka, by nie przywarła.

Zdejmuję z ognia i dodaję jogurt. Łączę składniki i wrzucam do nich owoce. Całość przekładam do przygotowanej formy. Starannie wyrównuję wierzch galaretkowca i odstawiam go do całkowitego ostygnięcia. 

Jak podać galaretkowca?

Szybki deser musi zostać schłodzony. Galaretkowiec zrobiony na agar-agar stężeje o wiele szybkiej niż tradycyjny, lecz chwili czasu też będzie potrzebował. Można go wstawić do lodówki.

U mnie w domu zajadamy go dodatków, choć bita śmietana czy sos czekoladowy będą świetną dekoracją i urozmaiceniem. Sprawdźcie też inne smakołyki z owocami. Deser malinowy z galaretką czy śliwki pod kruszonką są fantastyczne.

Galaretkowiec jest pyszny.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Leckere Minute