Smakosze.pl Przepisy Nie kupuj, w tym roku sam zrób czekoladowe zajączki. Smakują i wyglądają obłędnie
Fot. YouTube/pankobunny

Nie kupuj, w tym roku sam zrób czekoladowe zajączki. Smakują i wyglądają obłędnie

12 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Święta Wielkanocne zbliżają się małymi kroczkami. Aktualnie przeżywamy czas Wielkiego Postu, a za kilka tygodniu będziemy się cieszyć przeżywanymi w rodzinnym gronie Świętami Wielkiej Nocy. Dlatego też należy się odpowiednio do nich przygotować. Wiedzieliście, że zajączka wielkanocnego z czekolady można zrobić samodzielnie w domu? Jeśli nie, to koniecznie musicie poznać przepis na taki rarytas.

Skąd wzięła sie tradycja zajączka wielkanocnego?

Zajączek wielkanocny jest niepodważalnym symbolem Świąt Wielkanocnych . Co roku pojawia się na stołach w czekoladowej postaci. Skąd jednak wzięła się jego tradycja i dlaczego jest kojarzony właśnie ze świętem Wielkiej Nocy?

Odpowiedź jest prosta: to jedno z pierwszych zwierząt , które uaktywnia się po zimie. Z tego powodu stał się symbolem ożywającej przyrody i nowego życia , podobnie jak jajka. Nic więc dziwnego, że postanowiono umieścić je w koszyku zajączka.

Zagłębiając się bardziej w historie tego zwierzęcia, można go również znaleźć w kulturze chrześcijańskiej, w której symbolizował postać grzesznika, jak i osoby, która żyje według nauk Chrystusa . W XVII wieku zając zaczął być coraz mocniej kojarzony z wielkanocnymi świętami.

Słodki Zajączek Wielkanocny z pisankami
Fot. Canva/Bigc Studio
Uformuj kulki z ciasta i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś musi dostać medal

Tradycja szukania jajek

Poszukiwanie jajek wielkanocnych to tradycja, która najprawdopodobniej przybyła do nas z Niemiec. Dlatego też cieszy się ona największą popularnością na Śląsku, Pomorzu Zachodnim oraz w Wielkopolsce, które niegdyś były silnie związane z wpływami naszych zachodnich sąsiadów, gdzie również pojawiły się pierwsze czekoladowe zajączki , a jak wiadomo, są one zaraz obok jajek najchętniej wręczanym prezentem na Wielkanoc.

W niektórych regionach Polski jajek , czyli prezentów od Zajączka Wielkanocnego, zaczyna się już szukać w Wielki Czwartek, zanim jeszcze nastąpi ścisły post. Natomiast w innych częściach ceremonia ta odbywa się w Niedzielę Wielkanocną , po zakończeniu uroczystego, rodzinnego śniadania. Wtedy też dzieci wyruszają na poszukiwania jajek z własnymi koszyczkami, które często są dekorowane i wystawiane na parapecie w Wielką Sobotę.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak samodzielnie przygotować czekoladowego Zajączka Wielkanocnego?

Przygotowanie takiego deseru na Wielkanoc jest niesamowicie proste , potrzeba do tego tylko kilku produktów.

W pierwszej kolejności musimy się zaopatrzyć w dwie foremki 3D w kształcie zajączka . Można je bez problemu zakupić w Internecie.

Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady , którą umieszczamy w odpowiedniej misce i wkładamy do mikrofali na 30 sekund . Ewentualnie możemy to tez zrobić w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu należy dokładnie pomieszać czekoladę.

Rozpuszczona czekolada umieszczona w małej misce
Fot. YouTube/pankobunny

Następnie przelewamy rozpuszczona czekoladę do foremek 3D w kształcie zajączka, jednocześnie dbając o to, aby powierzchnia była gładka i równa. Pamiętajmy również o tym, aby zostawić trochę czekolady, ponieważ będzie nam jeszcze potrzebna później . Możemy kilka razy postukać foremką o stół. To pomoże wyrównać czekoladę. Foremkę umieszczamy w lodówce i trzymamy ją tam do momentu, aż stężeje. Możemy też włożyć ją do zamrażarki, wtedy zajmie to mniej czasu.

W kolejnym kroku wyjmujemy ostrożnie zajączka z jednej foremki. Na tę drugą część nakładamy pozostałą rozpuszczoną czekoladę , po czym od razu przekładamy na nią wyjętego wcześniej z foremki zajączka. Całość wkładamy do zamrażarki na 10 minut.

Po upływie tego czasu wyjmujemy starannie zajączka z foremki i delektujemy się jego smakiem.

Przepyszny Zajączek wykonany z czekolady
Fot. YouTube/pankobunny

Sprawdź przepis na pyszne galaretki idealne na Wielkanoc . Zobacz, jak zrobić krokiety bez mięsa .

Dino poszło na całość. Ceny uwielbianego mięsa poszły w dół
"Przysmak teściowej” to ostatnio hit w moim domu. Nie ma lepszego smarowidła do kanapek
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy