Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uformuj kulki z ciasta i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś musi dostać medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.03.2025 17:32

Uformuj kulki z ciasta i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś musi dostać medal

Formowanie ciasta tłuczkiem
Fot. YouTube/Chayhana Vostok

Słodkie bułeczki z figowym nadzieniem na orientalną modłę to pomysłowa i estetyczna przekąska. Nieoczekiwanej formy nadaje jej prosty zabieg medycyny estetycznej przy użyciu tłuczka do ziemniaków.

Przekąska z figą

Figi to orientalny przysmak, który rzadko figuruje w naszym menu. A szkoda, bo to jeden z najsłodszych naturalnych słodyczy, podobny do rodzynek, ale o ciekawszej fakturze. Ilekroć mijamy w sklepie dobre figi z pestką, jesteśmy o krok od naprawdę ciekawej przekąski.

Choć figi jadać można z miseczki jako przekąskę, można też zmienić je w rozmaite ciekawe dania. W tym wypadku mamy do czynienia z deserem w orientalnym stylu. Figi łączą się tu z orzechami włoskimi, a zapiekamy je w postaci ciekawych bułeczek.

faszerowanie daktyli
Fot. YouTube/Chayhana Vostok
"Przysmak teściowej” to ostatnio hit w moim domu. Nie ma lepszego smarowidła do kanapek

Bułeczki figowe

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Chayana Vostok. Warto też pamiętać, że figi doskonale odnajdują się jako nadzienie do ciasta typu brioszka. A pokrojone w kawałki, są świetne jako dodatek do rozmaitych ciast, w tym babek wielkanocnych i mazurków.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 garście daktyli i orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
bułeczki z daktylem
Fot. YouTube/Chayhana Vostok

Figa i orzech w cieście

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ciepłe masło. Wyrabiamy na ciasto o konsystencji kruszonki.

Do ciasta dodajemy jogurt i żółtka. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż będzie jednolite i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przykrywamy folią na dotyk i odstawiamy na 10 minut, by odpoczęło.

Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki o grubości 3-4 mm i średnicy nieco większej niż typowe pierogi. Każdy placek nagniatamy lekko tłuczkiem do ziemniaków. Następnie odwracamy wzorem do dołu na stolnicy.

ciasto na bułeczki
Fot. YouTube/Chayhana Vostok

Na każdy placek nasypujemy malutką szczyptę cynamonu. Figi rozkrawamy i wyjmujemy pestki. W ich miejsce wsadzamy po połówce orzecha włoskiego. Układamy na cieście i zaklejamy jak pierogi.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Ilustracje w tekście pochodzą z kanału Chayhana Vostok na YouTube.

Wypróbuj też przepisy na flaczki według Kuronia i zupę z kalarepy.

daktyle w cieście
Fot. YouTube/Chayhana Vostok