Takie galaretki podam w tym roku na Wielkanoc. Będą hitem na świątecznym stole

Galaretka jak galaretka, ale forma podania tej świątecznej przekąski zwala z nóg. Takie jajka z pewnością będą ozdobą każdego stołu. Wywołają też lawinę pochlebnych komentarzy.
Galaretki w kształcie jajek
Wydaje się to nieco zaskakujące, ale święta są w Polsce okazją, żeby jeść nieco zdrowiej niż na co dzień. Sięgamy wtedy po ryby, sałatki jarzynowe albo choćby takie galaretki. Chude mięso w kolagenowej bazie jest doskonałą przekąską – sycącą i bogatą w składniki odżywcze.
Można też uczynić ją czymś niezwykle widowiskowym. Wystarczy wypróbować metody, by galaretka nabrała kształtu jajka. Ten wielkanocny symbol jest wprost dla niej stworzony, bo – podobnie jak jajeczny pierwowzór – jest świetnym sposobem na odmierzenie porcji dla jednej osoby.

Jajko drobiowe w galarecie
Są dwie metody przygotowania takich jajek. Pierwsza każe kupić trójwymiarową formę – taką, jakiej używają choćby cukiernicy do faszerowanych jajek czekoladowych. Formę taką można napełnić przez mały otwór od góry, a następnie otworzyć w połowie, by wygodnie wyjąć jajko.
Można też poradzić sobie bez tego gadżetu. Jajka z galaretki na Wielkanoc można przygotować w zwykłej jajecznej wydmuszce. Przygotowanie jej jest nieco trudniejsze. Jednak można zaserwować takie jajka z niespodzianką jeszcze w skorupkach na świąteczny stół. To dla biesiadników kłopotliwe, ale bardzo zabawne rozwiązanie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 300 g mięsa z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- Biała część małego pora
- Żelatyna na 1 litr płynu
- Po 1 małej puszce groszku i kukurydzy
- Opcjonalnie: wydmuszki z 10 jajek
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól, pieprz
Galaretka z kurczaka na Wielkanoc
Z wyparzonych jajek przygotowujemy wydmuszki. Otwór po wąskiej stronie każdej z nich poszerzamy do 1-2 cm. Odstawiamy do wyschnięcia.
Mięso czyścimy, zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny, a następnie gotujemy z liściem laurowym i dwiema kulkami ziela angielskiego oraz ziarnistym pieprzem przez kilka minut. Dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do miękkości mięsa.

Z garnka wyjmujemy kurczaka i marchewkę. Wywar odcedzamy dwukrotnie, za drugim razem przez gazę. Mięso i marchewkę drobno kroimy, kukurydzę i groszek cedzimy.
Do wywaru dodajemy żelatynę w ilości według przepisu. Mięso mieszamy z warzywami. Dolne końce wydmuszek zabezpieczamy, a następnie układamy je w wytłoczkach od jajka.
Od góry do jajek nakładamy farsz z mięsa i warzyw. Zalewamy ciepłą galaretką i odstawiamy do zastygnięcia. Mięsne jajka przechowujemy w lodówce i obieramy tuż przed podaniem lub stawiamy w skorupkach na wielkanocnym stole.
Wypróbuj też przepisy na żelazne kluski i tradycyjną zupę z kalarepy.






































