Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie galaretki podam w tym roku na Wielkanoc. Będą hitem na świątecznym stole
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 12.03.2025 15:03

Takie galaretki podam w tym roku na Wielkanoc. Będą hitem na świątecznym stole

galaretka z kurczaka
Fot. Shutterstock/Elena Hramova

Galaretka jak galaretka, ale forma podania tej świątecznej przekąski zwala z nóg. Takie jajka z pewnością będą ozdobą każdego stołu. Wywołają też lawinę pochlebnych komentarzy.

Galaretki w kształcie jajek

Wydaje się to nieco zaskakujące, ale święta są w Polsce okazją, żeby jeść nieco zdrowiej niż na co dzień. Sięgamy wtedy po ryby, sałatki jarzynowe albo choćby takie galaretki. Chude mięso w kolagenowej bazie jest doskonałą przekąską – sycącą i bogatą w składniki odżywcze.

Można też uczynić ją czymś niezwykle widowiskowym. Wystarczy wypróbować metody, by galaretka nabrała kształtu jajka. Ten wielkanocny symbol jest wprost dla niej stworzony, bo – podobnie jak jajeczny pierwowzór – jest świetnym sposobem na odmierzenie porcji dla jednej osoby.

galaretka w misce
Fot. Canva
Kupił roladę za 54zł, przekroił ją i zamarł. "Jest po prostu straszna"

Jajko drobiowe w galarecie

dwie metody przygotowania takich jajek. Pierwsza każe kupić trójwymiarową formę – taką, jakiej używają choćby cukiernicy do faszerowanych jajek czekoladowych. Formę taką można napełnić przez mały otwór od góry, a następnie otworzyć w połowie, by wygodnie wyjąć jajko.

Można też poradzić sobie bez tego gadżetu. Jajka z galaretki na Wielkanoc można przygotować w zwykłej jajecznej wydmuszce. Przygotowanie jej jest nieco trudniejsze. Jednak można zaserwować takie jajka z niespodzianką jeszcze w skorupkach na świąteczny stół. To dla biesiadników kłopotliwe, ale bardzo zabawne rozwiązanie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 300 g mięsa z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Biała część małego pora
  • Żelatyna na 1 litr płynu
  • Po 1 małej puszce groszku i kukurydzy
  • Opcjonalnie: wydmuszki z 10 jajek
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, pieprz

Galaretka z kurczaka na Wielkanoc

Z wyparzonych jajek przygotowujemy wydmuszki. Otwór po wąskiej stronie każdej z nich poszerzamy do 1-2 cm. Odstawiamy do wyschnięcia.

Mięso czyścimy, zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny, a następnie gotujemy z liściem laurowym i dwiema kulkami ziela angielskiego oraz ziarnistym pieprzem przez kilka minut. Dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do miękkości mięsa.

galaretka w formie
Fot. Canva

Z garnka wyjmujemy kurczaka i marchewkę. Wywar odcedzamy dwukrotnie, za drugim razem przez gazę. Mięso i marchewkę drobno kroimy, kukurydzę i groszek cedzimy.

Do wywaru dodajemy żelatynę w ilości według przepisu. Mięso mieszamy z warzywami. Dolne końce wydmuszek zabezpieczamy, a następnie układamy je w wytłoczkach od jajka.

Od góry do jajek nakładamy farsz z mięsa i warzyw. Zalewamy ciepłą galaretką i odstawiamy do zastygnięcia. Mięsne jajka przechowujemy w lodówce i obieramy tuż przed podaniem lub stawiamy w skorupkach na wielkanocnym stole.

Wypróbuj też przepisy na żelazne kluski i tradycyjną zupę z kalarepy.

galaretka.jpg
Fot. Shutterstock